Szukasz pomysłu na idealny deser dla gości? Koniecznie zapoznaj się z naszą recepturą na ciasto czekoladowe z colą. Choć może brzmieć dziwnie, to smakuje i wygląda obłędnie. Gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy!
Aby ciasto czekoladowe wyszło idealnie wilgotne, trzeba zadbać o odpowiednie składniki i ich proporcje. Ważną rolę odegra tu napój gazowany, który napowietrzy masę i nada jej doskonałej konsystencji. Po upieczeniu ciasto w żadnym wypadku nie jest suche ani twarde, tylko miękkie, wilgotne i przepyszne. Nie oprą mu się ani dzieci, ani dorośli. Trudno o lepszą przekąskę do popołudniowej kawy.
Składniki:
Na godzinę przed pieczeniem wyjmij jajka z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Połącz w misce wszystkie składniki suche: mąkę, cukier zwykły, drobny i waniliowy, kakao oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka. Roztrzep je, a następnie wymieszaj z mlekiem bądź maślanką, roztopionym i przestudzonym masłem oraz colą.
Mokre składniki przełóż do suchych, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a w dalszej kolejności przelej do niej masę na ciasto. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut.
Po tym czasie wyjmij gotowe ciasto do ostudzenia. Na koniec możesz je dodatkowo oblać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sitko. Wilgotny deser świetnie się sprawdzi jako przekąska na imprezę rodzinną lub ze znajomymi. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.