Kotlety mielone i schabowe są pyszne, ale coraz bardziej jesteśmy otwarci na nowe smaki i kombinacje. Niektórzy całkowicie wykluczyli mięso z diety i jedzą tylko kotlety warzywne. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, mamy coś, co na pewno ci zasmakuje. Być może jeszcze nie miałeś/miałaś okazji zetknąć się z tą potrawą, a może już ją znasz, ale z innego przepisu? Zachęcamy, by wypróbować ten wymyślony przez słynną zakonnicę, która dla wielu osób jest kulinarnym autorytetem.
Siostra Anastazja swoje kotlety warzywne robi z włoskiej kapusty. Ich smak podkręca serem i podsmażoną cebulką. Kotlety z kapusty według jej przepisu nie obejdą się też bez marchewki i jajek. Poniżej wszystko wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj i ugotuj. Po ugotowaniu odciśnij z nadmiaru wody. Ugotuj również marchew. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, zdejmij z ognia.
Ugotowaną marchewkę pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do kapusty razem z cebulą, pietruszką, startym serem, bułką tartą i jajkami. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku według własnych upodobań i jeszcze raz wymieszaj.
W dłoniach uformuj kulki, a potem delikatnie je spłaszczaj. Obtocz w mące, a potem smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie się zarumienią.
Kotlety z kapusty włoskiej siostry Anastazji można podawać na różne sposoby. Dobrze komponują się z ugotowanymi warzywami oraz z rozmaitymi sosami. Wypróbuj szczególnie grzybowy, koperkowy lub pomidorowy.