Nic nie może się równać z tymi kotletami siostry Anastazji. Wykorzystuje nietypowy składnik

Kotlety już dawno przestały być kojarzone tylko z mięsem. Choć to najbardziej tradycyjna wersja, to inne zaczynają zdobywać coraz większą popularność. Mamy już kotlety jajeczne, rybne i ziemniaczane. Pora więc na coś nowego. Oto przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji. Smakują wyśmienicie.

Kotlety mielone i schabowe są pyszne, ale coraz bardziej jesteśmy otwarci na nowe smaki i kombinacje. Niektórzy całkowicie wykluczyli mięso z diety i jedzą tylko kotlety warzywne. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, mamy coś, co na pewno ci zasmakuje. Być może jeszcze nie miałeś/miałaś okazji zetknąć się z tą potrawą, a może już ją znasz, ale z innego przepisu? Zachęcamy, by wypróbować ten wymyślony przez słynną zakonnicę, która dla wielu osób jest kulinarnym autorytetem.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Siostra Anastazja swoje kotlety warzywne robi z włoskiej kapusty. Ich smak podkręca serem i podsmażoną cebulką. Kotlety z kapusty według jej przepisu nie obejdą się też bez marchewki i jajek. Poniżej wszystko wyjaśniamy krok po kroku.

Przepis na kotlety z kapusty włoskiej siostry Anastazji

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty,
  • 150-200 g żółtego sera,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 100-150 g bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5-6 łyżek mąki, najlepiej krupczatki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia kotletów.
Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty Nataliya Arzamasova / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkuj i ugotuj. Po ugotowaniu odciśnij z nadmiaru wody. Ugotuj również marchew. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, zdejmij z ognia. 

Ugotowaną marchewkę pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do kapusty razem z cebulą, pietruszką, startym serem, bułką tartą i jajkami. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku według własnych upodobań i jeszcze raz wymieszaj. 

W dłoniach uformuj kulki, a potem delikatnie je spłaszczaj. Obtocz w mące, a potem smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie się zarumienią. 

Kotlety z kapusty włoskiej siostry Anastazji można podawać na różne sposoby. Dobrze komponują się z ugotowanymi warzywami oraz z rozmaitymi sosami. Wypróbuj szczególnie grzybowy, koperkowy lub pomidorowy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.