Jak zeszklić cebulę, by była miękka i złocista? Wystarczy szczypta produktu, który masz na blacie

Wszyscy uwielbiamy złotą, aromatyczną cebulkę z patelni. Już sam zapach może sprawić, że nagle zaburczy nam w brzuchu. Oczywiście trudno o łatwiejszą czynność w kuchni niż zeszklenie cebuli, jednak jeden trik sprawi, że zawsze będzie złocista i mięciutka. Przyda się biały produkt, którego używasz najprawdopodobniej codziennie.

Kto z nas nie lubi pysznej, aromatycznej cebulki uduszonej na odrobinie smalcu, oleju lub maśle? Ile razy było tak, że wracaliśmy z pracy i już na osiedlu czuć było zapach cebuli, którą dusili sąsiedzi, a nas aż skręcało nie tyle z głodu, co z łakomstwa. Nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że uduszenie na miękko cebuli nie jest żadną filozofią, ale zawsze można sobie pomóc. 

Zobacz wideo Płaczesz podczas krojenia cebuli? Mamy na to patent

Jak zeszklić cebulę, by była miękka? Przyda się produkt codziennego użytku

Nie każdy wie, że cebula to warzywo, które ma dość sporo cukru i chociaż w jej smaku absolutnie tego nie wyczuwamy, to właśnie cukier odgrywa dużą rolę podczas duszenia i późniejszej karmelizacji. Kiedy pokroimy cebulę do smażenia lub duszenia i delikatnie oprószymy ją cukrem, soki szybciej wypłyną z warzywa, dzięki czemu podczas smażenia cebula będzie się karmelizować w tłuszczu i własnym soku. To właśnie to sprawia, że cebula staje się miękka, złocista i pyszna, jak nigdy. Co więcej, wcale nie będzie słodka, bo cukier jedynie uwydatni jej smak i pozbawi charakterystycznej goryczki, którą niektóre cebule mają. Zwłaszcza białe w żółtych łupinach. 

Mięciutka i złota cebulka z patelni - sposób wykonania:

Składniki:

  • 1 duża biała cebula, 
  • pół łyżeczki cukru, 
  • 2 szczypty soli,
  • olej lub masło klarowane.

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w piórka lub grubszą kostkę. Następnie przełóż do miski i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dłońmi, lekko ugniatając. Odstaw na ok. 10 minut. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Może to być olej, smalec lub masło klarowane - co wolisz. Podgrzej tłuszcz na wolnym ogniu i dodaj całą zawartość miski razem z płynem, który oddała cebula. 
  3. Podduszaj całość na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by cebulka zmiękła, ale nie usmażyła się. Powinna być delikatna, jak do bryzola. 

Taka cebula jest idealna do steków z karkówki, do kotletów mielonych i wołowych bryzoli. Idealnie sprawdzi się także jako omasta do pierogów, pyz i kartaczy, a znam także osoby, które taką cebulkę kładą na kanapkę i jedzą z podsmażonym boczkiem lub dodają ją do domowych hot dogów. Bez znaczenia, jak ją zjesz, pamiętaj, że cukier to dobry kumpel cebuli. 

Więcej o: