Naleśniki z tym dodatkiem smakują jak spełnione marzenie. Wystarczy szczypta

Przepis na naleśniki zna chyba każdy i wiele osób robi je "na oko". Nie polecamy tej metody, bo zawsze można niechcący skiepścić pyszne danie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze naleśniki. Będą elastyczne i cieniutkie, a wyjątkowego smaku doda korzenna przyprawa.

Naleśniki idealne mają być elastyczne, cieniutkie, mięciutkie, nie powinny się rwać i przede wszystkim - powinny być pyszne. Naleśniki to niemal niekończąca się inspiracja kulinarna, możemy robić z nich najróżniejsze cuda, podawać na słono, zapiekać, podsmażać, ale dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze naleśniki na słodko. Dodaj do ciasta odrobinę cynamonu, a będą tak smaczne, że już nigdy nie pominiesz tego dodatku. 

Zobacz wideo Zobacz, jak zrobić naleśniki po meksykańsku

Przepis na naleśniki jak marzenie. Ten dodatek zmienia wszystko

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli, 
  • pół łyżeczki cynamonu.

Naleśniki z cynamonem - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj. Następne wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  3. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
  4. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami - polecam mus z jabłek, takie naleśniki są przepyszne. 

Wskazówka: Żeby naleśniki były jeszcze bardziej aksamitne i elastyczne, mleko możesz zamienić na maślankę naturalną. Naleśniki na maślance z cynamonem będą twoją ulubioną wersją tego dania. 

Więcej o: