To najlepsza domowa wersja nutelli. Zanim posmaruję gofra, pół słoiczka zjadam łyżeczką

Jak samemu zrobić nutellę? Biała wersja wszystkich zaskakuje. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo - zdrowa. Nie kupuj więcej gotowców z wątpliwym składem. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością słodkie smarowidło zostanie z tobą na długo.

Nutella zwykle kojarzy się nam z kalorycznym kremem, bogatym w olej palmowy, cukier i zbędne ulepszacze. Choć większość z nas ją uwielbia, staramy się rzadko stosować smarowidło do naleśników czy gofrów. Masz ochotę na chwileczkę zapomnienia? Zostaw znany krem na półce i zrób domową wersję. Można zajadać się nią bez większych ograniczeń.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jak samemu zrobić nutellę? Biała wersja zaskoczy domowników

Kiedy przygotujesz białą nutellę, wszyscy będą oblizywać palce. Każdy, kto zapyta o skład smarowidła, z pewnością mocno się zdziwi. Wszystko za sprawą głównego składnika, którym są... jabłka. Dzięki owocom krem zyskuje nowy, zdrowy wymiar, a w słoiczku pełnym przysmaku znajdziesz sporo witamin i minerałów. Aby przygotować białą nutellę, będziesz potrzebować:

  • 3 kg jabłek,
  • półtorej szklanki wody,
  • 130 g erytrytolu (można zamienić na ksylitol lub inny słodzik),
  • 600 g białej czekolady.

Jabłka obierz, wydrąż nasiona i pokrój w kostkę. Wrzuć owoce do kielicha blendera, wlej wodę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do rondelka i dodaj erytrytol. Włącz palnik na średni ogień i gotuj do momentu, aż zredukuje się większość wody, a masa nabierze konsystencji gęstego dżemu. Żeby jabłka nie przywarły do dna garnka, często mieszaj. Na koniec dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do połączenia się składników. Gorący krem przelej do słoiczków, zamknij pokrywki i połóż na blacie. Kiedy wystygną, przechowuj je w lodówce. Pamiętaj, by po otwarciu słoika zjeść zawartość w przeciągu dwóch dni.

PORADA! Możesz eksperymentować ze smakiem kremu i dodać do niego posiekane orzechy czy trochę startej laski wanilii. Każda opcja będzie świetnie komponować się z deserami.

Obierki z jabłek (zdj. ilustracyjne)
Obierki z jabłek (zdj. ilustracyjne) Obierki z jabłek. Fot. andie / Pexels

Co pasuje do nutelli? Przygotuj pyszne placki bananowe

Jabłkowa nutella doskonale dopełni smak placuszków bananowych. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: 2 dojrzałe banany, 2 jajka, niepełną szklankę mąki i trochę mleka. Opcjonalnie można dodać trochę wanilii. Owoce rozduś widelcem w miejsce, dodaj jajka oraz mleko i połącz za pomocą rózgi wszystkie składniki. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt lejąca, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt gęsta, mleka. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem nakładaj łyżką masę, tworząc niewielkie placki. Kiedy zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę, a gotowe — przełóż na talerz. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: