Latem ani myślę przyrządzać inną zupę. Moja rodzina uparła się na "podrasowaną" jarzynową

Zupa warzywna z cukinią i soczewicą to doskonały pomysł na wakacyjny obiad. Aromatyczny wywar nie tylko smakuje, lecz także syci na długie godziny. Trudno poprzestać na jednej dokładce. Co dodajemy do zupy z cukinii?

Co warto dodać do zupy z cukinii? Z pewnością nie może w niej zabraknąć smakowitych i zdrowych warzyw. W sezonie letnim to nic trudnego. Wystarczy przejść się na lokalny bazar lub odwiedzić market spożywczy. Tanio i łatwo dostępne produkty są tam na wyciągnięcie ręki. Poniżej wyjaśniamy, jak przyrządzić najlepszą zupę warzywną z cukinią i soczewicą. To prawdziwy majstersztyk wśród domowych obiadów.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co dodajemy do zupy z cukinii? Kluczem do sukcesu są świeże jarzynki i odpowiedni przepis

Soczewica i cukinia rzadko kiedy lądują na naszych stołach pod postacią zupy. A to wielki błąd, bowiem warzywa te dostarczają nie tylko wrażeń smakowych, lecz także wielu witamin i wartości odżywczych. Wkomponowane w aromatyczny bulion doskonale sprawdzą się jako wyśmienity i pożywny posiłek dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 300 g cukinii,
  • 450 g kalafiora,
  • 130 g soczewicy,
  • 90 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • pomidor malinowy,
  • przyprawy: tymianek, kurkuma, oregano, sól, pieprz,
  • oliwa lub masło do smażenia.
Cukinia
Cukinia fot.pexels-ellie-burgin-

Zupa warzywna z cukinią i soczewicą. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego umycia warzyw. Ziemniaki, cukinię oraz pomidora pokrój w drobną kostkę, po czym zetrzyj marchew na tarce i wrzuć ją do wysokiego garnka z rozgrzanym tłuszczem. Po kilku minutach podsmażania dodaj pokrojoną cukinię, a także przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku.

Po chwili zalej jarzyny przygotowanym wcześniej bulionem bądź rosołem. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki i soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem, kurkumą oraz ulubionymi ziołami.

W ostatnim etapie wrzuć do garnka pomidor oraz kalafior pokrojony w różyczki. Zagęść całość śmietaną i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie jeszcze przez kilka minut, a kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zdejmij garnek z ognia. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.