Co warto dodać do zupy z cukinii? Z pewnością nie może w niej zabraknąć smakowitych i zdrowych warzyw. W sezonie letnim to nic trudnego. Wystarczy przejść się na lokalny bazar lub odwiedzić market spożywczy. Tanio i łatwo dostępne produkty są tam na wyciągnięcie ręki. Poniżej wyjaśniamy, jak przyrządzić najlepszą zupę warzywną z cukinią i soczewicą. To prawdziwy majstersztyk wśród domowych obiadów.
Soczewica i cukinia rzadko kiedy lądują na naszych stołach pod postacią zupy. A to wielki błąd, bowiem warzywa te dostarczają nie tylko wrażeń smakowych, lecz także wielu witamin i wartości odżywczych. Wkomponowane w aromatyczny bulion doskonale sprawdzą się jako wyśmienity i pożywny posiłek dla całej rodziny.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia warzyw. Ziemniaki, cukinię oraz pomidora pokrój w drobną kostkę, po czym zetrzyj marchew na tarce i wrzuć ją do wysokiego garnka z rozgrzanym tłuszczem. Po kilku minutach podsmażania dodaj pokrojoną cukinię, a także przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku.
Po chwili zalej jarzyny przygotowanym wcześniej bulionem bądź rosołem. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki i soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem, kurkumą oraz ulubionymi ziołami.
W ostatnim etapie wrzuć do garnka pomidor oraz kalafior pokrojony w różyczki. Zagęść całość śmietaną i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie jeszcze przez kilka minut, a kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zdejmij garnek z ognia. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.