W Augustowie tak robiło się kartacze. W środku nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy

Ten przepis na kartacze musi poznać każdy miłośnik ziemniaków i kluchów. Kartacze to danie najbardziej popularne na Podlasiu i na Suwalszczyźnie, i właśnie tam robi się je po mistrzowsku. Żeby twoje kartacze smakowały jak spod ręki najlepszej gospodyni, musisz wiedzieć dwie rzeczy. Pierwszą są odpowiednie proporcje ziemniaków, drugą - dwa dodatki do farszu.

Kartacze to rodzaj dużych ziemniaczanych kluchów z mięsnym farszem. Kartacze są znane w całej Polsce, jednak we wschodnich regionach naszego kraju są najbardziej popularne i stanowią podstawę codziennych i świątecznych obiadów. Żelazną zasadą dotyczącą robienia kartaczy jest odpowiednia proporcja ziemniaków.

Zobacz wideo Nietypowy przepis na kluski śląskie. Zobacz nasze wideo

Te kluchy robi się z ziemniaków ugotowanych i utłuczonych oraz z surowych, startych na tarce w proporcji 1:1. Farsz jest mięsny, najczęściej z gotowanego i siekanego lub zmielonego mięsa. Jednak żeby farsz był smaczniejszy, suwalskie gospodynie dodawały wytopioną słoninę lub podgardle i trochę posiekanej kiszonej kapusty. Już jeden taki kartacz hojnie okraszony boczkiem i cebulką potrafił porządnie nasycić, ale są tak pyszne, że nikt nie poprzestanie na jednym. 

Klasyczny przepis na kartacze - pamiętaj o ziemniakach i dwóch dodatkach

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1 kg surowych ziemniaków startych na drobnych oczkach,
  • 4 niewielkie cebule,
  • garść kiszonej kapusty,
  • ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 kg mięsa z rosołu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ok. 100 g podgardla, 
  • 150 g boczku lub słoniny.

Kartacze po augustowsku - sposób wykonania:

  1. Zacznijmy od mięsa. Teoretycznie kartacze robi się z surowego mięsa mielonego, wymieszanego z przyprawami i cebulą. Oczywiście tak można je przygotować, dziś jednak zajmiemy się przepisem, który znam z pobytu nad jeziorem Necko. Ugotowane mięso zmiel razem z marchewką i cebulą, dodaj przyprawy i wymieszaj. 
  2. Podgardle pokrój w kostkę i wytop je na suchej patelni. Powinny powstać chrupiące skwarki. Następnie dodaj posiekaną kiszoną kapustę oraz mięso. Podsmażaj całość chwilę, aż składniki się połączą. Następnie odstaw, by farsz lekko ostygł. 
  3. Jak masz już gotowy farsz, to czas na ziemniaki. Kilogram obranych i oczyszczonych ziemniaków ugotuj w wodzie z solą, opcjonalnie możesz dodać 2 listki laurowe. Następnie zmiel je i przełóż do miski. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (pamiętaj, żeby je dokładnie odcisnąć), zetrzyj także dwie cebule. Następnie przełóż do miski z ugotowanymi ziemniakami.
  4. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i zacznij wyrabiać. Jeśli masa się nie klei, dodaj jajko albo dwa. Jak powinna wyglądać masa na kartacze? Powinna być lepka i zwarta - musisz przecież zakleić w nią farsz. Zamiast jajek możesz dodać więcej mąki ziemniaczanej.
  5. Z masy ziemniaczanej odrywaj niewielkie kawałki, spłaszcz je w dłoniach i na środku połóż porcję mięsnego farszu. Następnie zalep i "ukulaj", tworząc podłużne kluchy. Pamiętaj, że muszą być mocno zalepione, by farsz nie uciekał podczas dalszej obróbki.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i wrzucaj kartacze partiami. Gotuj przez 10 minut. Po ugotowaniu wyłów kartacze łyżką cedzakową i hojnie okraś je wytopioną słoniną lub boczkiem i oczywiście cebulką. 

Kartacze może i są nieco pracochłonne, ale za to naprawdę pyszne. Jak wspominałam wyżej, możesz je zrobić także z surowego, mielonego mięsa. Wówczas farsz wzbogać podsmażoną cebulką i przyprawami. Pamiętaj jednak, by kartacze z surowym mięsem gotować nieco dłużej, żeby mieć pewność, że mięso "dojdzie". 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.