Zapomnij o krokietach i pierogach. Z mięsa z rosołu zrobisz danie, że mucha nie siada

Rosół na niedzielę to bardzo silna tradycja w wielu domach, prawie tak silna jak zupa pomidorowa w poniedziałek. Zanim jednak zrobimy pomidorową z rosołu, trzeba zrobić coś z tym, co zostało po rosole. Mięso z rosołu możemy wykorzystać na wiele sposobów, jednak najczęściej stawiamy na farsz do pierogów, pyz ziemniaczanych lub krokietów. Po dzisiejszym przepisie się to zmieni. Z mięsa z rosołu możesz zrobić danie niemal jak z restauracji.

Co zrobić z mięsem z rosołu? Najprostsza odpowiedź: zjeść! Tylko nie każdy przepada za ugotowanym mięsem podanym w talerzu razem ze złocistą zupą. Oczywiście wielkim błędem jest wyrzucanie go, więc trzeba je jakoś wykorzystać. Najczęściej mięso z rosołu mielimy, doprawiamy i używamy jako farszu do pierogów, krokietów i ziemniaczanych klusek. Czasami jednak warto porzucić znane przepisy i zrobić coś zupełnie nowego. Z mięsa z rosołu możesz zrobić przepyszny makaron w kremowym sosie z mnóstwem pysznych dodatków. Wystarczy wszystko poddusić, doprawić i zajadać ze smakiem. Mięso z rosołu już nigdy się nie zmarnuje. 

Zobacz wideo Szukasz pomysły na makaron z kurczakiem? Zobacz nasze wideo

Co zrobić z mięsa z rosołu? Ten przepis sprawi, że zapomnisz o krokietach i pierogach

Składniki:

  • ok. 500 g dowolnego mięsa z rosołu,
  • 300 g pieczarek lub świeżych, leśnych grzybów,
  • 1 większa cebula,
  • garść szpinaku (możesz pominąć),
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • czubata łyżka startego parmezanu,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone oregano,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • ulubiony makaron lub ryż, 
  • tłuszcz do smażenia. 

Sos z grzybami i mięsem z rosołu - sposób wykonania:

  1. Gotowane mięso oddziel od kości i chrząstek. Następnie je pokrój na mniejsze kawałki, nie muszą być równej wielkości. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie pokrój pieczarki lub oczyszczone leśne grzyby, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - albo masło, albo olej. Następnie zeszklij cebulę i dodaj mięso. Podsmażaj je, aż lekko stwardnieje. Następnie dodaj grzyby i duś na średniej mocy palnika, aż zmiękną i puszczą wodę.
  3. Dodaj szpinak oraz czosnek, całość lekko osól i kiedy szpinak zmięknie, dodaj pół szklanki rosołu lub dowolnego bulionu. Gotuj 10 minut.
  4. Dodaj śmietankę i starty ser, i duś, aż sos zgęstnieje. Następnie dopraw pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano. Duś jeszcze przez pięć minut i podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem ugotowanym al dente. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką.

Widzisz? Z "rosołowego odpadu" możesz zrobić przepyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz, możesz dodać podduszoną cukinię lub zamienić śmietanę na mleko kokosowe i dodać curry oraz ostrą papryczkę. Gotowanie to dobra zabawa i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.