-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o krokietach i pierogach. Z mięsa z rosołu zrobisz danie, że mucha nie siada
Zapomnij o krokietach i pierogach. Z mięsa z rosołu zrobisz danie, że mucha nie siada
Rosół na niedzielę to bardzo silna tradycja w wielu domach, prawie tak silna jak zupa pomidorowa w poniedziałek. Zanim jednak zrobimy pomidorową z rosołu, trzeba zrobić coś z tym, co zostało po rosole. Mięso z rosołu możemy wykorzystać na wiele sposobów, jednak najczęściej stawiamy na farsz do pierogów, pyz ziemniaczanych lub krokietów. Po dzisiejszym przepisie się to zmieni. Z mięsa z rosołu możesz zrobić danie niemal jak z restauracji.
Co zrobić z mięsem z rosołu? Najprostsza odpowiedź: zjeść! Tylko nie każdy przepada za ugotowanym mięsem podanym w talerzu razem ze złocistą zupą. Oczywiście wielkim błędem jest wyrzucanie go, więc trzeba je jakoś wykorzystać. Najczęściej mięso z rosołu mielimy, doprawiamy i używamy jako farszu do pierogów, krokietów i ziemniaczanych klusek. Czasami jednak warto porzucić znane przepisy i zrobić coś zupełnie nowego. Z mięsa z rosołu możesz zrobić przepyszny makaron w kremowym sosie z mnóstwem pysznych dodatków. Wystarczy wszystko poddusić, doprawić i zajadać ze smakiem. Mięso z rosołu już nigdy się nie zmarnuje.
Zobacz wideo Szukasz pomysły na makaron z kurczakiem? Zobacz nasze wideo
Co zrobić z mięsa z rosołu? Ten przepis sprawi, że zapomnisz o krokietach i pierogach
Składniki:
- ok. 500 g dowolnego mięsa z rosołu,
- 300 g pieczarek lub świeżych, leśnych grzybów,
- 1 większa cebula,
- garść szpinaku (możesz pominąć),
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki śmietanki 30 proc.,
- czubata łyżka startego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone oregano,
- natka pietruszki do dekoracji,
- ulubiony makaron lub ryż,
- tłuszcz do smażenia.
Sos z grzybami i mięsem z rosołu - sposób wykonania:
- Gotowane mięso oddziel od kości i chrząstek. Następnie je pokrój na mniejsze kawałki, nie muszą być równej wielkości. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie pokrój pieczarki lub oczyszczone leśne grzyby, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - albo masło, albo olej. Następnie zeszklij cebulę i dodaj mięso. Podsmażaj je, aż lekko stwardnieje. Następnie dodaj grzyby i duś na średniej mocy palnika, aż zmiękną i puszczą wodę.
- Dodaj szpinak oraz czosnek, całość lekko osól i kiedy szpinak zmięknie, dodaj pół szklanki rosołu lub dowolnego bulionu. Gotuj 10 minut.
- Dodaj śmietankę i starty ser, i duś, aż sos zgęstnieje. Następnie dopraw pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano. Duś jeszcze przez pięć minut i podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem ugotowanym al dente. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką.
Widzisz? Z "rosołowego odpadu" możesz zrobić przepyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz, możesz dodać podduszoną cukinię lub zamienić śmietanę na mleko kokosowe i dodać curry oraz ostrą papryczkę. Gotowanie to dobra zabawa i ogranicza nas jedynie wyobraźnia.