Na cukinię w tej wersji rzucają się wszyscy. Idealna przekąska na długi weekend

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeśli już przejadły ci się placki i leczo, warto wypróbować przepis na fantastyczną i pyszną przekąskę z cukinii. Jest łatwa i znika z talerzy w mgnieniu oka, bo wszyscy najpierw jedzą oczami. Jak zrobić roladki z cukinii? Przyda się patelnia, ale i tak najważniejsze jest nadzienie.

Długi weekend (ale też każdy weekend) to idealny czas na spotkania z rodziną i znajomymi, i wspólne cieszenie się wolnym czasem i różnymi smakołykami. W takie dni często stawiamy na grilla, ale oprócz kiełbasek i karkówki warto postawić na stole też coś lżejszego. Polecamy zatem sięgnąć po warzywo miliona zastosowań, czyli cukinię.

Zobacz wideo Zobacz przepis na makaron z cukinii

Roladki z cukinii to wymarzona przekąska nie tylko na grilla, lecz także na wszelkie spotkania w większym gronie lub po prostu jako coś lekkiego na kolację. Jak je zrobić? Najtrudniejszą rzeczą jest pokrojenie cukinii w cienkie plastry. Jeśli jednak masz dobrą obieraczkę do warzyw, możesz za jej pomocą wyciąć plastry, następnie chwilę zgrillować na ruszcie lub patelni i zawinąć w nie pyszny farsz. Te roladki możesz podawać i na ciepło, i na zimno, ale to nie ma znaczenia - i tak znikają błyskawicznie. 

Roladki z cukinii - idealna przekąska na długi weekend

Składniki:

  • 2 młode cukinie (ważne, żeby nie miały twardych pestek),
  • 400 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym, 
  • 200 g łososia wędzonego na zimno (jeśli planujesz podać roladki na ciepło, użyj wędzonego na gorąco),
  • pół pęczka koperku, 
  • sól, pieprz, oliwa.

Roladki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie ostrym nożem pokrój ją wzdłuż w paski o grubości ok. 2-3 mm. Możesz pomóc sobie obieraczką do warzyw. Włóż plastry cukinii do miski, dodaj odrobinę oliwy oraz sól. Wymieszaj i odstaw. 
  2. Rozgrzej rusz na grillu lub patelnię grillową i połóż na niej plastry cukinii. Grilluj na dość mocnym ogniu przez ok. 1-2 minuty z obu stron. Ważne, żeby cukinia nie była zbyt miękka. Następnie odstaw, by plastry przestygły. 
  3. Do miski włóż serek o smaku chrzanowym, dodaj do niego świeżo zmielony pieprz oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Wędzonego łososia pokrój w paski.
  4. Plastry cukinii dokładnie posmaruj serkiem wymieszanym z koperkiem i dodaj po kawałku wędzonego łososia. Następnie szczelnie zwiń w roladki i zepnij wykałaczką. Podawaj na zimno lub chwilę zapiecz w piekarniku  - wówczas warto skropić je oliwą i lekko oprószyć startym parmezanem. 

Wskazówka: Roladki z cukinii możesz przygotować na różne sposoby. Równie smaczne będą w wersji z serkiem ziołowym, kawałkami suszonych pomidorów i świeżą bazylią. Wówczas możesz je zapiec lub poddusić w passacie pomidorowej i podać ze startą mozzarellą.

Więcej o: