Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Możemy się zgadzać lub nie, ale kiedy już chcemy zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego i zarazem sycącego, najczęściej sięgamy po jajka. Jednak jajka w wersji, którą ci za chwilę zaproponujemy, nie mają nic wspólnego z oklepaną jajecznicą lub omletami. Jajka z piekarnika wyglądają jak słoneczko w chmurce, smakują obłędnie i już sam ich wygląd sprawi, że się uśmiechniesz. Jak je zrobić? To łatwizna.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, żeby się dobrze obierały? Zobacz wideo
Jajka z piekarnika. Wyglądają i smakują jak z bajki
Składniki:
- 4 średnie jajka,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- szczypta soli,
- łyżka soku z cytryny.
Jajka z piekarnika - sposób wykonania:
- Rozdziel białka od żółtek. Każde żółtko odłóż oddzielnie na talerzyk, uważając przy tym, żeby się nie rozlało (czasami nie mamy na to wpływu - trudno).
- Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie już naprawdę zwarta, dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i delikatnie natłuść pędzelkiem zamoczonym w oliwie albo oleju. Następnie połóż pianę w czterech podobnych porcjach, a w środku każdej porcji piany zrób wgłębienie.
- Do wgłębień w pianie włóż po żółtku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 5 minut.
Takie jajka idealnie smakują ze świeżą sałatką. Wystarczy, że lekko je osolisz, dodasz pieprz i opcjonalnie odrobinę wędzonej papryki i masz śniadanie jak ta lala. Jajka z piekarnika sprawdzą się świetnie, jeśli masz w domu małego niejadka - maluch z samej ciekawości chętnie sprawdzi, jak smakują małe, jajeczne chmurki.