Jajka z piekarnika to będzie twoje ulubione śniadanie. Smakują i wyglądają jak z bajki

Przeciętne śniadanie w polskim domu to albo kanapki, albo jajka. Jednak kanapki mogą się znudzić, a ileż można jeść jajecznicę. Dziś mamy dla ciebie zupełnie nowy i naprawdę wyjątkowy przepis na jajka na śniadanie. Patelnię zostaw w szafce, przyda się piekarnik.

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Możemy się zgadzać lub nie, ale kiedy już chcemy zacząć dzień od czegoś naprawdę pysznego i zarazem sycącego, najczęściej sięgamy po jajka. Jednak jajka w wersji, którą ci za chwilę zaproponujemy, nie mają nic wspólnego z oklepaną jajecznicą lub omletami. Jajka z piekarnika wyglądają jak słoneczko w chmurce, smakują obłędnie i już sam ich wygląd sprawi, że się uśmiechniesz. Jak je zrobić? To łatwizna. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, żeby się dobrze obierały? Zobacz wideo

Jajka z piekarnika. Wyglądają i smakują jak z bajki

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • łyżka soku z cytryny.

Jajka z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Rozdziel białka od żółtek. Każde żółtko odłóż oddzielnie na talerzyk, uważając przy tym, żeby się nie rozlało (czasami nie mamy na to wpływu - trudno).
  2. Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie już naprawdę zwarta, dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i delikatnie natłuść pędzelkiem zamoczonym w oliwie albo oleju. Następnie połóż pianę w czterech podobnych porcjach, a w środku każdej porcji piany zrób wgłębienie.
  4. Do wgłębień w pianie włóż po żółtku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 5 minut.

Takie jajka idealnie smakują ze świeżą sałatką. Wystarczy, że lekko je osolisz, dodasz pieprz i opcjonalnie odrobinę wędzonej papryki i masz śniadanie jak ta lala. Jajka z piekarnika sprawdzą się świetnie, jeśli masz w domu małego niejadka - maluch z samej ciekawości chętnie sprawdzi, jak smakują małe, jajeczne chmurki.

Więcej o: