Sałatki to prosty sposób na przygotowanie szybkiego, pysznego a przy tym zdrowego posiłku. Tym bardziej latem, kiedy trwa sezon na smaczne warzywa i owoce. Jeśli masz ochotę na coś niebanalnego i niezwykle sycącego, spróbuj zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Będziesz zaskoczona tym, jak dobrze smakuje.
W Polsce sałatkę ziemniaczaną robimy najczęściej z ogórkami konserwowymi, jogurtem i majonezem. Natomiast przypadku niemieckiej wersji sekretem są nie tylko odpowiednio przygotowane warzywa, ale również bulion, który nada jej niezwykłej konsystencji i smaku. Do jej zrobienia możesz użyć nawet niedojedzonego w weekend rosołu. To doskonały pomysł na przygotowanie pysznego dania oraz wykorzystanie tego, co już masz, bez marnowania żywności. Czego będziesz potrzebować?
Zrobienie sałatki ziemniaczanej jest stosunkowo proste, dlatego poradzą sobie z tym nawet początkujący w sztuce kulinarnej. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i gotuj przez około 20-30 minut. Ważne, aby nie przegapić momentu, aż staną się miękkie, bo chwile potem mogą zacząć się rozpadać. Gdy będą gotowe, odcedź, obierz i pokrój na plasterki.