Wlewam resztki rosołu do ziemniaków. Teściowa narzekała, a później spróbowała sałatki. Niebo w gębie

Podczas gdy w Polsce niewątpliwie króluje jarzynowa, w Niemczech zajadają się sałatką ziemniaczaną. Ale nie taką, jak myślisz. Pewien niebanalny składnik sprawia, że smakuje naprawdę wyjątkowo. Jak ją zrobić?

Sałatki to prosty sposób na przygotowanie szybkiego, pysznego a przy tym zdrowego posiłku. Tym bardziej latem, kiedy trwa sezon na smaczne warzywa i owoce. Jeśli masz ochotę na coś niebanalnego i niezwykle sycącego, spróbuj zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Będziesz zaskoczona tym, jak dobrze smakuje.

Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa

Jakie składniki do sałatki ziemniaczanej? Zapomnij o majonezie

W Polsce sałatkę ziemniaczaną robimy najczęściej z ogórkami konserwowymi, jogurtem i majonezem. Natomiast przypadku niemieckiej wersji sekretem są nie tylko odpowiednio przygotowane warzywa, ale również bulion, który nada jej niezwykłej konsystencji i smaku. Do jej zrobienia możesz użyć nawet niedojedzonego w weekend rosołu. To doskonały pomysł na przygotowanie pysznego dania oraz wykorzystanie tego, co już masz, bez marnowania żywności. Czego będziesz potrzebować?

  • ok. 2 kg ziemniaków,
  • 0,5 litra bulionu (może być zarówno warzywny, jak i mięsny),
  • 1 średniej cebuli,
  • 5 łyżek octu winnego,
  • 1 łyżka ulubionej musztardy,
  • nieco oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kolendra i inne ulubione.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną po niemiecku?
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną po niemiecku? Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną po niemiecku? Fot. pexels.com / Polina Tankilevitch

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną po niemiecku? Przepis krok po kroku

Zrobienie sałatki ziemniaczanej jest stosunkowo proste, dlatego poradzą sobie z tym nawet początkujący w sztuce kulinarnej. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i gotuj przez około 20-30 minut. Ważne, aby nie przegapić momentu, aż staną się miękkie, bo chwile potem mogą zacząć się rozpadać. Gdy będą gotowe, odcedź, obierz i pokrój na plasterki.

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż przez chwilę na odrobinie oleju. Powinna się delikatnie zeszklić. Dodaj ją do bulionu wraz z musztardą.
  2. Nieco ostudzone ziemniaki przełóż do miski, dodaj przyprawy, ocet, wymieszaj. Wlej połowę bulionu, ponownie wymieszaj i odstaw na godzinę. Gdy zupa wsiąknie, wlej resztę i ponownie poczekaj co najmniej godzinę. Na koniec dopraw do smaku wedle uznania i wymieszaj.
  3. Sałatkę możesz podawać solo, jako ziemniaki do obiadu czy z ulubionymi dodatkami, np. szczypiorkiem, podsmażanym boczkiem czy jajkiem. Idealnie sprawdzi się również do grilla. Smacznego!
Więcej o: