Na weselach wciąż królują klasyki i chociaż pary młode starają się iść z duchem czasu i modą kulinarną, cały czas na przyjęciach nie brakuje rosołu lub flaków, kotletów de volaille oraz barszczyku z pierogami. Ostatnio jednak na weselu zaserwowano wołowinę po burgundzku. Mięso było delikatne, niemal rozpadające się, całość świetnie doprawiona i aromatyczna, nie brakowało cebuli i pieczarek. Myślałam, że to danie trudne do wykonania, ale okazuje się, że każdy świetnie sobie z tym poradzi. Jedyne, o czym warto pamiętać, to wino - ono sprawia, że mięso kruszeje i jest tak pyszne.
Zobacz wideo Mądra Babcia zrobiła gulasz z grzybami. Musisz to zobaczyć
Najlepszy gulasz na świecie. Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
Składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki wołowej,
- 500 ml wywaru z kości wołowych lub bulionu z mięsa wołowego,
- ok. 300-400 ml wytrawnego czerwonego wina,
- ok. 200 g wędzonego boczku,
- ok. 400 g małych pieczarek,
- 200 g małych cebulek, mogą być szalotki,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, liście laurowe, tymianek,
- 2 łyżki mąki.
Wołowina po burgundzku - sposób wykonania:
- Mięso osusz i pokrój w dość dużą kostkę. Boczek pokrój w mniejszą kostkę, marchewkę i por posiekaj, pieczarki oczyść - nie musisz ich kroić, chyba że są większe, to wówczas na pół.
- Przygotuj szeroki garnek i wytop na wolnym ogniu boczek. Kiedy się zarumieni, wyjmij go i odłóż na bok, tłuszcz jednak pozostaw. Dodaj łyżkę masła i podsmaż z obu stron wołowinę. Smaż na dość dużej mocy palnika, by włókna mięsa się zamknęły.
- Podsmażone mięso wyjmij z garnka, dodaj resztę masła i opcjonalnie olej. Dodaj cebule, pokrojoną marchewkę, por i pieczarki. Obsmaż całość i dodaj mięso. Zasyp całość łyżką mąki i zalej bulionem.
- Dodaj pieprz, liście laurowe oraz tymianek. Wymieszaj, dodaj wino i zmniejsz moc palnika. Gotuj całość pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Kiedy wołowina będzie już miękka, dopraw solą i opcjonalnie dodaj kolejną łyżkę mąki, by zagęścić potrawę. Jeśli zaś jest zbyt gęsta, dodaj pół szklanki bulionu. Gotuj jeszcze przez pół godziny i podawaj.
Z czym podawać wołowinę po burgundzku? Na weselu była serwowana z kluskami śląskimi. Jednak bardzo dobrze będzie smakować również z ziemniaczanym puree, kluskami na parze, ulubionym makaronem lub pajdą świeżego, najlepiej domowego pieczywa.