• Link został skopiowany

Jak przedłużyć świeżość koperku? Żadne mrożenie. 2 słoiki i będzie świeży nawet miesiąc

Koperek to pyszne i aromatyczne zioło, które dodajemy do wielu dań, a w szczególności do gotowanych ziemniaków. Jak go przechowywać by zachował świeżość na długo? Pudełko po lodach w zamrażalniku to niejedyne rozwiązanie. Wypróbuj banalny trik i ciesz się jego smakiem nawet kilka tygodni.
Jak utrzymać świeżość koperku?
Jak utrzymać świeżość koperku? Fot. unsplash.com / Darya Karaliova

Gotowane ziemniaki polane roztopionym masełkiem i z dodatkiem koperku to pyszny dodatek do obiadu, który często gości na polskim stole. Idealnie smakują zarówno do mięs, jak i na przykład jajka sadzonego. Niestety, koperek ma to do siebie, że stosunkowo szybko więdnie i przestaje nadawać się do jedzenia. Jak przedłużyć jego trwałość?

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Jak mrozić koperek na zimę? Umyj, osusz i posiekaj

Najpopularniejszą formą przechowywania koperku jest umycie go, osuszenie, posiekanie, a następnie włożenie do pojemnika i zamrożenie. Nie bez powodu w sieci jest tyle śmiesznych grafik dotyczących wyjmowania z zamrażalnika pudełka po lodach i odkrycia, że wewnątrz znajduje się aromatyczne zioło. W ten sposób możesz cieszyć się jego smakiem nawet zimą, choć lepiej zdecydować się na porządniejsze opakowanie. Jednak co zrobić w sezonie, kiedy chcesz używać go na bieżąco, ale już po dwóch, trzech dniach zaczyna więdnąć? Zastosuj prosty trik.

Jak utrzymać świeżość koperku?
Jak utrzymać świeżość koperku?Jak utrzymać świeżość koperku? Fot. pexels.com / alesiakozik

Jak utrzymać świeżość koperku? Wykorzystaj nie jeden, a dwa słoiki

Świeży koperek zazwyczaj przechowujemy w lodówce, gdzie trzymamy go zanurzonego w wodzie w szklance. Niestety, taki sposób rzadko kiedy wystarczająco przedłuża jego świeżość. Dlatego lepiej zastosować patent z dwoma słoikami. Na czym polega?

  1. Przygotuj dwa słoiki: jeden większy, z nakrętką, drugi na tyle mniejszy, by spokojnie się do niego zmieścił. Dokładnie je wyparz i osusz.
  2. Koperek umyj i obetnij końce łodyżek.
  3. Na blacie, wnętrzem do góry, połóż nakrętkę dużego słoika. Postaw na niej mniejszy słoik i wlej do niego niewielką ilość wody.
  4. Do słoika włóż koperek w taki sposób, by łodyżki były w wodzie. Ważne jest, aby nie zamoczyć liści.
  5. Teraz na mniejszy słoik nałóż większy i zakręć nakrętkę. Całość schowaj do lodówki. Pamiętaj, by co 2-3 dni wymieniać wodę, a koperek będzie świeży nawet miesiąc.
Więcej o: