Jak przedłużyć świeżość koperku? Żadne mrożenie. 2 słoiki i będzie świeży nawet miesiąc

Koperek to pyszne i aromatyczne zioło, które dodajemy do wielu dań, a w szczególności do gotowanych ziemniaków. Jak go przechowywać by zachował świeżość na długo? Pudełko po lodach w zamrażalniku to niejedyne rozwiązanie. Wypróbuj banalny trik i ciesz się jego smakiem nawet kilka tygodni.

Gotowane ziemniaki polane roztopionym masełkiem i z dodatkiem koperku to pyszny dodatek do obiadu, który często gości na polskim stole. Idealnie smakują zarówno do mięs, jak i na przykład jajka sadzonego. Niestety, koperek ma to do siebie, że stosunkowo szybko więdnie i przestaje nadawać się do jedzenia. Jak przedłużyć jego trwałość?

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Jak mrozić koperek na zimę? Umyj, osusz i posiekaj

Najpopularniejszą formą przechowywania koperku jest umycie go, osuszenie, posiekanie, a następnie włożenie do pojemnika i zamrożenie. Nie bez powodu w sieci jest tyle śmiesznych grafik dotyczących wyjmowania z zamrażalnika pudełka po lodach i odkrycia, że wewnątrz znajduje się aromatyczne zioło. W ten sposób możesz cieszyć się jego smakiem nawet zimą, choć lepiej zdecydować się na porządniejsze opakowanie. Jednak co zrobić w sezonie, kiedy chcesz używać go na bieżąco, ale już po dwóch, trzech dniach zaczyna więdnąć? Zastosuj prosty trik.

Jak utrzymać świeżość koperku?
Jak utrzymać świeżość koperku? Jak utrzymać świeżość koperku? Fot. pexels.com / alesiakozik

Jak utrzymać świeżość koperku? Wykorzystaj nie jeden, a dwa słoiki

Świeży koperek zazwyczaj przechowujemy w lodówce, gdzie trzymamy go zanurzonego w wodzie w szklance. Niestety, taki sposób rzadko kiedy wystarczająco przedłuża jego świeżość. Dlatego lepiej zastosować patent z dwoma słoikami. Na czym polega?

  1. Przygotuj dwa słoiki: jeden większy, z nakrętką, drugi na tyle mniejszy, by spokojnie się do niego zmieścił. Dokładnie je wyparz i osusz.
  2. Koperek umyj i obetnij końce łodyżek.
  3. Na blacie, wnętrzem do góry, połóż nakrętkę dużego słoika. Postaw na niej mniejszy słoik i wlej do niego niewielką ilość wody.
  4. Do słoika włóż koperek w taki sposób, by łodyżki były w wodzie. Ważne jest, aby nie zamoczyć liści.
  5. Teraz na mniejszy słoik nałóż większy i zakręć nakrętkę. Całość schowaj do lodówki. Pamiętaj, by co 2-3 dni wymieniać wodę, a koperek będzie świeży nawet miesiąc.
Więcej o: