Naliczyłam, że w tym roku zrobiłam aż 40 słoików tego przetworu. Zimą będę jeść tylko to

Przyrządzanie przetworów w pełni. W wielu domach już od dłuższego czasu panuje szał na przyrządzanie różnego rodzaju smakołyków. Do słoików wkładamy więc cukinię, papryki ogórki, a także owoce, by zimą kosztować ich smaku. W moim domu popularny jest ten przepis, a w tym roku zrobiłam tego przetworu najwięcej.

Lato to wyjątkowy czas nie tylko dlatego, bo możemy cieszyć się słońcem, upałami i wakacjami. To również chwile, kiedy zamykamy się w kuchni i robimy dużą ilość przetworów, by cieszyć się nimi, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. W zależności od domu i swoich preferencji smakowych możemy robić różnego rodzaju smakołyki. Na pewno nie można pominąć ogórków, które wykonywane są na wiele różnych sposobów, a także owoców, z których wychodzą słodkie dżemy i soki. Osobiście lubię także zrobić połączenie cukinii z papryką, które dzięki swojej zalewie nabierają wyjątkowego smaku.

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Zalewa jest słodziutka, a to za sprawą miodu i cukru. Jeśli jednak nie lubisz takich smaków i wolisz bardziej kwaśne lub ostre posmaki, użyj czegoś innego. Zamiast miodu możesz wlać do zalewy ostrą oliwę i doprawić wszystko płatkami chili. Świetnym wyborem będzie również wsypanie kurkumy, która nie tylko podbija smak, ale również nadaje warzywom dodatkowego koloru. 

Przepis na cukinię z papryką do słoików

Składniki

  • 2 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 0,5 kg papryki.
  • Składniki na zalewę
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżki soli.
  • Składniki do każdego słoika
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj, ale nie obieraj. Pokrój w talarki lub w paski. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Marchew umyj i obierz, również pokrój. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Do umytych i wyparzonych słoików poukładaj wcześniej pokrojone warzywa. Dodaj do każdego z nich podane przez nas dodatki.
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól, cukier, miód i zagotuj.
  5. Gotową zalewę wlej do słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij, odwróć do góry dnem, ułóż na rozłożonym ręczniku i przykryj.
  7. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej o: