Takich gofrów nie jedliście. Mleko zamieńcie na inny składnik. Będą smaczniejsze

Przepis na gofry jeszcze nigdy nie był tak pyszny. Jak zrobić gofry? Podobno każdy wie, ale nie każdy wie, jak zrobić je delikatne i mięciutkie. Mleko się nie przyda - inny składnik sprawdzi się dużo lepiej.

Jak zrobić najlepsze gofry? Nie musisz wyciągać mleka z lodówki, te gofry zrobisz inaczej, a będą dużo lepsze. Co jest sekretem? Mleko, rzecz jasna. Ale nie takie zwykłe. Gofry na zsiadłym mleku są najlepsze na świecie.

Zobacz wideo Lubisz gofry? Zobacz nasze wideo

Przepis na najlepsze gofry na świecie

Składniki:

  • 500 ml zsiadłego mleka,
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 2 średnie jajka,
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody kuchennej,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Gofry ze zsiadłym mlekiem. Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza zsiadłe mleko i jajka, mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej zsiadłe mleko, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.

Tak przygotowane gofry są idealne w każdym calu - mięciutkie i puszyste w środku, na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Dodaj do nich bitą śmietanę z owocami, a ten smak przeniesie cię prosto na wakacje.

Więcej o: