Ta gulaszowa to hit. Lepiej nie rób, bo wpadniesz jak śliwka w kompot. Wszyscy będą chcieli powtórkę

Ta zupa króluje na rodzinnych imprezach, ale świetnie sprawdzi się też jako codzienne danie obiadowe. Jest sycąca, aromatyczna i posmakuje każdemu, a jej kluczowym składnikiem jest wkładka mięsna. Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza zupa gulaszowa? Przepis jest prosty, ale wymaga cierpliwości.

Masz dosyć pomidorowej albo ogórkowej? Jeśli znudziły ci się tradycyjne zupy, postaw na coś bardziej oryginalnego. Tą zupą naje się każdy i jest tak smaczna, że domownicy będą prosić o dokładkę. Jak zrobić zupę gulaszową? Przepis nie jest skomplikowany, ale na jej przygotowanie musisz poświęcić trochę czasu.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Skąd wzięła się zupa gulaszowa? To węgierska potrawa narodowa, która kiedyś była posiłkiem dla pasterzy

To potrawa kuchni węgierskiej, która na stałe zagościła w menu Polaków. Kiedyś tradycyjna zupa gulaszowa przyrządzana była przez pasterzy na świeżym powietrzu. Gotowano ją w kociołku nad ogniskiem, a jej podstawowymi składnikami były smalec, mięso, papryka i cebula. Dzisiaj znajdziemy mnóstwo przepisów na to danie, a mięsna wkładka sprawia, że można się nią nasycić na wiele godzin. Jak zrobić pyszną gulaszową? 

Najlepsza zupa gulaszowa. Przepis jest prosty, a danie będzie rozpływać się w ustach

Do przygotowania zupy gulaszowej potrzebujesz:

  • 500 g wołowiny,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczkę kminku, słodkiej i ostrej papryki,
  • łyżkę mąki,
  • litr bulionu,
  • sól i pieprz.
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę i smaż, dopóki mięso nie zbrązowieje. W miseczce wymieszaj przyprawy, mąkę i koncentrat pomidorowy, a potem dodaj do mięsa i wymieszaj. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem i dodaj pokrojone papryki. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 do 2 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: