Masz dosyć pomidorowej albo ogórkowej? Jeśli znudziły ci się tradycyjne zupy, postaw na coś bardziej oryginalnego. Tą zupą naje się każdy i jest tak smaczna, że domownicy będą prosić o dokładkę. Jak zrobić zupę gulaszową? Przepis nie jest skomplikowany, ale na jej przygotowanie musisz poświęcić trochę czasu.
To potrawa kuchni węgierskiej, która na stałe zagościła w menu Polaków. Kiedyś tradycyjna zupa gulaszowa przyrządzana była przez pasterzy na świeżym powietrzu. Gotowano ją w kociołku nad ogniskiem, a jej podstawowymi składnikami były smalec, mięso, papryka i cebula. Dzisiaj znajdziemy mnóstwo przepisów na to danie, a mięsna wkładka sprawia, że można się nią nasycić na wiele godzin. Jak zrobić pyszną gulaszową?
Do przygotowania zupy gulaszowej potrzebujesz:
Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę i smaż, dopóki mięso nie zbrązowieje. W miseczce wymieszaj przyprawy, mąkę i koncentrat pomidorowy, a potem dodaj do mięsa i wymieszaj. Przełóż całość do garnka, zalej bulionem i dodaj pokrojone papryki. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 do 2 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.