Zrób dziś, by jutro cieszyć się pysznym śniadaniem. Zapiecz, a później podawaj na chlebie

Obecnie możemy cieszyć się sezonem na świeże owoce i warzywa. W naszych ogrodach i na targach można znaleźć wiele smakołyków, które później wykorzystamy w kuchni. To warzywo jest szczególnie pyszne i można z niego zrobić naprawdę wiele. Pasuje wyśmienicie do śniadań.

Nie od dziś wiadomo, że domowe receptury są cenione i coraz częściej wykorzystywane. To właśnie z nich wychodzą najsmaczniejsze dania i przekąski, które znikają ze stołów w mgnieniu oka. Przykładem smakołyku, który długo nie zagrzeje miejsca na stole, jest pasztet z cukinii. Jego smak i prezencja zachęci każdego do spróbowania, a po jednym kęsie będziesz miał ochotę na więcej.

Zobacz wideo Pasztet z jajek

Pasztet z cukinii jest świetny na poranne kanapki lub na kolację. Niektórzy podają go również do obiadu, bo nieco przypomina pieczeń. Nie zapomnij dodać do niego marchewki i czosnku, to właśnie dzięki nim jest jeszcze smaczniejszy. Jeśli jesteś fanem ziaren, możesz go również obsypać słonecznikiem i dodatkowo przypiec.

Przepis na domowy pasztet z cukinii

Składniki

  • 4 małe cukinie,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • natka pietruszki,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię oraz marchewkę przemyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w większej misce i dodaj sól, następnie odstaw je na 10 minut. Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij ją na złoty kolor.
  2. Cebulę połącz z resztą warzyw i energicznie wymieszaj. Do mieszanki dodaj bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. W oddzielnych miseczkach oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy warzywnej.
  4. Wszystko wymieszaj z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj również pół szklanki oleju oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec przełóż całość do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Przygotowany pasztet włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.
Więcej o: