Obiad z makaronem, dzięki któremu poczujesz się jak w Hiszpanii. W rolach głównych krewetki i coś jeszcze

Wszyscy kochamy dania z makaronem. Zajadamy się najróżniejszymi wersjami spaghetti, tagliatelle lub penne. Czasami stawiamy na makaron na słodko z truskawkami lub jagodami, jeszcze innym razem zajadamy się kremowym makaronem z serem i szpinakiem. Jednak jest taki przepis na obiad z makaronem, który bije na głowę wszystkie inne (pod warunkiem że lubisz owoce morza). Spróbujesz raz i przepadniesz. Dla pewności miej w lodówce zawsze trzy składniki.

Krewetki mają na całym świecie rzeszę miłośników i tak naprawdę niewielu sceptyków. Najlepsze krewetki jadłam kiedyś w Hiszpanii i tam też poznałam ten przepis na obłędny, lekki, ale zarazem wyrazisty makaron. Z czego słynie Hiszpania? Nie tylko z flamenco i chorizo. To także wyśmienite wina, które podkręcają smak wielu potraw. Jedną z nich jest ten makaron. Kiedy spaghetti (lub jakikolwiek inny makaron) wchłonie ten wytrawny smak i połączy się z jędrnymi krewetkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem, będziesz w siódmym niebie. 

Zobacz wideo Tatar, czy krewetki? Zobacz nasze wideo

Lekki obiad z makaronem. Poczujesz się jak w Hiszpanii

Składniki:

  • ok. 300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti,
  • 300-400 g krewetek,
  • duża garść szpinaku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • masło,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz do smaku.

Makaron z krewetkami i białym winem - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Kiedy się ugotuje, odlej 1 szklankę wody spod makaronu.
  2. Gdy makaron się gotuje, zajmij się resztą. Na patelni porządnie rozgrzej dużą łyżkę masła. Następnie dodaj krewetki (muszą być rozmrożone i obrane z pancerzy). Kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone suszone pomidory - nie za dużo, wystarczą już tylko cztery. Dodaj także szpinak, całość lekko osól i dodaj pieprz.
  3. Dodaj ugotowany makaron i wlej wino. Na dość dużej mocy palnika podsmażaj całość przez 5 minut, by alkohol odparował. Następnie dodaj wodę spod makaronu, zmniejsz moc palnika i duś przez chwilę.

Kiedy alkohol już odparuje, możesz dodać trochę startego, dojrzewającego sera. Wymieszaj i podawaj od razu na talerze - taki makaron najlepiej smakuje gorący. Możesz udekorować danie natką pietruszki lub jeśli lubisz - kolendrą.

Więcej o: