-
Haps
-
Jak przygotować
- Mało kto robi klasyczną sałatkę ziemniaczaną. Teraz dodaje się do niej to. Pierwsze podsmaż i wrzuć
Mało kto robi klasyczną sałatkę ziemniaczaną. Teraz dodaje się do niej to. Pierwsze podsmaż i wrzuć
Szukasz pomysłu na sycącą i pożywną sałatkę, ale wszystkie, które znasz, już ci się znudziły? Jeśli tak, to czas, by wykorzystać klasyczne przepisy, ale z ciekawym dodatkiem. Takim przykładem jest ta sałatka ziemniaczana. Dodaj do niej ten wysmażony składnik, a będzie rewelacyjna.
Chyba każdy z nas kiedyś słyszał o prostej sałatce z ziemniaków. Tradycyjna receptura mówi, by do kartofli dodać tylko kilka składników, ponieważ jej sekret tkwi w prostocie. Jednak nawet takie proste smaki można czasem urozmaicić. Jeżeli jesteś fanem eksperymentowania ze smakami, to poniższy przepis jest idealny. Dodaje się do niego podsmażony składnik, który pasuje do całości idealnie.
Zobacz wideo Sałatka imieninowa
Nawet najbardziej pospolite smaki można w łatwy sposób odświeżyć. By zrobić to z sałatką ziemniaczaną nie trzeba wiele. Okazuje się, że wystarczy dodać posmażone delikatne mięso z kurczaka i całość stanie się pyszniejsza. Zanim jednak je wysmażysz, dopraw je odpowiednio do smaku. Bez przypraw nawet to mięso może okazać się bez odpowiednich aromatów.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z kurczakiem
Składniki
- pół kilo ziemniaków,
- 400 g piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- pół puszki kukurydzy,
- 2 jajka,
- mały słoik z domowymi grzybami marynowanymi,
- marchew,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sos sałatkowy,
- sól i pieprz do smaku,
- ostra i słodka papryka w proszku do smaku,
- czosnek granulowany według uznania,
- olej do smażenia.
Składniki na sos sałatkowy
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej obraną marchewkę i ziemniaki ze skórką. Ugotuj do miękkości. W oddzielnym naczyniu ugotuj jajka na twardo.
- Po ugotowaniu wszystkich składników pokrój je na większą kostkę. Umieść w większej misce.
- Cebulę i ogórki obierz ze skórki. Grzyby wyjmij z marynaty. Wszystko poszatkuj w kostkę i dodaj do reszty warzyw.
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Umieść go w misce, wymieszaj ze słodką i pikantną papryką, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego kurczaka. Smaż mięso do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Następnie wrzuć mięso do reszty składników.
- Kukurydzę odcedź i wrzuć do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Teraz czas na zrobienie sosu. Wszystkie podane składniki połącz z sobą i dokładnie wymieszaj. Dodaj bezpośrednio do przygotowanej sałatki.
- Wymieszaj i dopraw do smaku. Wierzch sałatki dekoracyjnie przybierz listkami zielonej pietruszki. Smacznego!