Robię go z przepisu babci, a później wkładam do słoików. Tak tworzę idealny obiad, który wyciągnę zimą

Zima to specyficzna pora roku, która jednym dodaje siły, a drugich osłabia. Jeśli jesteś osobą, która nie ma wtedy na nic ochoty, to warto się na to przygotować. Ja robię danie, które zamykam w słoikach i wyciągam, gdy za oknem widać już śnieg. Takim sposobem mam obiad gotowy w 5 minut.

Niestety musimy pogodzić się z tym, że zima zbliża się wielkimi krokami. Obecnie możemy się cieszyć ostatnimi podrygami upałów, bo jeszcze chwila i z szaf będziemy wyciągać kurtki. Jeśli chcesz zamknąć w słoikach najlepsze smaki, które wyciągniesz, gdy za oknem temperatury będą niższe, to teraz jest na to idealny moment. Oprócz zrobienia sałatek, dżemów i ogórków, polecam również zrobić całe dania obiadowe, które później wystarczy tylko odgrzać.

Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Przykładem dania, które warto zrobić na zimę, jest bigos do słoików. Zamknięcie go w tych naczyniach i zapasteryzowanie gwarantuje, że pod koniec roku będzie on dalej smaczny. Zrobienie go wymaga trochę czasu, lecz podziękujesz sam sobie, że go wykonałeś. Przechowuj go w chłodnym i ciemnym miejscu, a gwarantuję ci, że zimą będziesz miał najsmaczniejsze i ekspresowe posiłki.

Przepis na bigos do słoików

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 kg świeżej kapusty białej,
  • 700 g mięsa wieprzowego (np. łopatki lub karkówki),
  • 300 g kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Świeżą kapustę poszatkuj i ugotuj w dużym garnku z dodatkiem soli. Gotuj ją przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie odcedź i odstaw na bok.
  2. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę, posól, popieprz i podsmaż na oleju na dużej patelni, aż się zarumieni. Następnie przełóż mięso do dużego garnka.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodaj je do garnka z mięsem.
  4. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Przełóż cebulę z czosnkiem do garnka z mięsem.
  5. Do garnka ze składnikami dodaj kiszoną kapustę, wcześniej poszatkowaną świeżą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, suszone śliwki, kminek oraz majeranek. Wlej wino oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu, aby smaki się połączyły. Jeśli bigos będzie za suchy, możesz dodać trochę wody.
  7. Gotowy bigos przełóż do wcześniej wyparzonych słoików, zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry.
  8. Piekarnik nagrzej do 130°C. Słoiki z bigosem wstaw na blachę i umieść w piekarniku. Pasteryzuj przez 60 minut.
  9. Po pasteryzacji, słoiki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Upewnij się, że wszystkie słoiki są szczelnie zamknięte.
  10. Tak przygotowany bigos przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Jest on idealny do spożycia przez całą zimę!
Więcej o: