Szarlotka dla leniwych smakuje lepiej niż ta z cukierni. Nie musisz nawet zagniatać ciasta

Szarlotka to jedno z tych ciast, które Polakom nigdy się nie znudzą. Jednak umówmy się - kiedy ciągnie się za nami uporczywa ochota na coś słodkiego, nie mamy ochoty bawić się w zagniatanie kruchego ciasta i dodatkowe chłodzenie go. Mamy na to sposób. Ten przepis na szarlotkę jest genialny - ciasto wychodzi aromatyczne, wilgotne, a zrobisz je w kilka minut. Potem tylko do piekarnika i deser gotowy.

Szarlotka bez zagniatania? Da się? Oczywiście, że się da. Przepis na szarlotkę sypaną powinien poznać każdy łasuch i miłośnik domowych ciast, które robi się w kilka chwil. Przepis na szarlotkę bez zagniatania jest banalnie prosty i zdziwisz się, że tak proste ciasto może tak fantastycznie smakować. Moim zdaniem wszystkie cukierniane ciasta z jabłkami nie mogą się równać z tym przepisem.

Zobacz wideo Co powiesz na taki deser? Zobacz wideo

Szarlotka dla leniwych. Smaczniejsza od tradycyjnej 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • ok. 3/4 szklanki cukru,
  • 1 duży słoik musu jabłkowego lub startych jabłek,
  • niecała kostka masła (ok. 180 g),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia,
  • odrobina cynamonu do smaku.

Szarlotka bez zagniatania - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większą miskę i wsyp do niej wszystkie sypkie składniki. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dokładnie wymieszane składniki podziel na trzy równe części. W tym czasie już możesz nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie natłuść ją masłem i wysyp pierwszą warstwę suchych składników.
  4. Następnie połóż połowę jabłek, uklep je łyżką, żeby wyrównać i dodaj drugą część sypkich składników. Na tę warstwę połóż resztę jabłek i ostatnią warstwę sypkich rzeczy.
  5. Na wierzch ciasta zetrzyj masło i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Tal przygotowane ciasto włóż do piekarnika na ok. godzinę.

Taka szarlotka smakuje wybornie i jest gotowa w kilka chwil. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego do kawki lub kiedy spodziewasz się gości, a nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni. Rach-ciach i gotowe. Ten deser na pewno nieraz i nie dwa uratuje cię z opałów i szybko zaspokoi ochotę na domowy deser.

Więcej o: