Śniadanie z jajkami to wcale nie musi być jajecznica albo omlet. Pomysłów na jajka jest cała masa, ale to, co za chwilę wam zaprezentujemy, to prawdziwe objawienie. Babeczki z jajek wyglądają bajecznie, a smakują jeszcze lepiej. Ich wykonanie jest banalne i możesz dodać do nich, co tylko chcesz (lub co zalega ci w lodówce). Jak tylko poczujesz ten zapach, natychmiast zapomnisz o innych przepisach na śniadanie.
Zobacz wideo Zobacz, co Słowacy na śniadanie. Polacy o tym nie słyszeli
Śniadanie z jajkami. Te babeczki wyglądają jak z bajki
Składniki:
- 4 średnie jajka,
- 20 g ulubionej wędliny,
- 15 g ulubionego sera (polecam mozzarellę),
- 1 niewielki pomidor,
- pół papryki,
- 1 mała cebula,
- spora garść ulubionej sałaty lub szpinaku,
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła.
Babeczki jajeczne - sposób wykonania:
- Warzywa pokrój w kostkę. Jajka wbij do miseczki i rozmąć je widelcem. Dodaj przyprawy.
- Formę do babeczek możesz wysmarować odrobiną masła. Teraz układaj warstwami składniki. Zacznij od sałaty lub szpinaku, następnie pokrojona wędlina, warzywa i ser. Zalej wszystkie porcje masą jajeczną.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Muffinki jajeczne piecz przez ok. 20 minut. Najlepsze są podawane na gorąco, ale możesz także zabrać je ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie.
Takie śniadanie doda ci mnóstwo energii i nasyci na wiele godzin. Jeśli cenisz sobie zdrowe, pożywne śniadania, polecam z całego serca takie muffinki. Są tak smaczne i ładne, że skusi się na nie każdy niejadek.