Jajka w tej wersji cię zachwycą. Raz na zawsze pożegnasz się z kanapkami na śniadanie

Typowe polskie śniadanie to albo jajka, albo kanapki. Jednak dzisiejszy przepis sprawi, że nudne kanapki i oklepana jajecznica odejdą w zapomnienie. Wystarczą jajka i twoje ulubione dodatki - najlepiej już nagrzewaj piekarnik, bo zapowiada się kolorowa uczta.

Śniadanie z jajkami to wcale nie musi być jajecznica albo omlet. Pomysłów na jajka jest cała masa, ale to, co za chwilę wam zaprezentujemy, to prawdziwe objawienie. Babeczki z jajek wyglądają bajecznie, a smakują jeszcze lepiej. Ich wykonanie jest banalne i możesz dodać do nich, co tylko chcesz (lub co zalega ci w lodówce). Jak tylko poczujesz ten zapach, natychmiast zapomnisz o innych przepisach na śniadanie. 

Zobacz wideo Zobacz, co Słowacy na śniadanie. Polacy o tym nie słyszeli

Śniadanie z jajkami. Te babeczki wyglądają jak z bajki

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 20 g ulubionej wędliny,
  • 15 g ulubionego sera (polecam mozzarellę),
  • 1 niewielki pomidor,
  • pół papryki,
  • 1 mała cebula,
  • spora garść ulubionej sałaty lub szpinaku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła.

Babeczki jajeczne - sposób wykonania:

  1. Warzywa pokrój w kostkę. Jajka wbij do miseczki i rozmąć je widelcem. Dodaj przyprawy.
  2. Formę do babeczek możesz wysmarować odrobiną masła. Teraz układaj warstwami składniki. Zacznij od sałaty lub szpinaku, następnie pokrojona wędlina, warzywa i ser. Zalej wszystkie porcje masą jajeczną.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Muffinki jajeczne piecz przez ok. 20 minut. Najlepsze są podawane na gorąco, ale możesz także zabrać je ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. 

Takie śniadanie doda ci mnóstwo energii i nasyci na wiele godzin. Jeśli cenisz sobie zdrowe, pożywne śniadania, polecam z całego serca takie muffinki. Są tak smaczne i ładne, że skusi się na nie każdy niejadek. 

Więcej o: