-
Haps
-
Jak przygotować
- Potrójnie mięsny krupnik. Tego smaku nie zapomnisz do grobowej deski. Przyda się kwaśny dodatek
Potrójnie mięsny krupnik. Tego smaku nie zapomnisz do grobowej deski. Przyda się kwaśny dodatek
Krupnik to jedna z najpopularniejszych zup, które Polacy serwują na codzienne obiady. To potrawa, którą albo się uwielbia, albo wręcz przeciwnie. Jednak dzisiejszy przepis na krupnik przekona do siebie nawet największego sceptyka. Będzie aromatyczny, pełen mięsnej wkładki i po prostu najlepszy na świecie. Już nie zrobisz pomidorowej na rosole - krupnik będzie lepszym wyborem. Nie zapomnij jednak o odrobinie soku z kiszonych ogórków.
Jak zrobić krupnik, żeby był najlepszy na świecie, pełen smaku i aromatu? Mamy na to patent. Krupnik, jak wiele zup, można z powodzeniem ugotować na rosole, ale nie wystarczy gotowego rosołu po prostu zasypać kaszą. Naszym sposobem na najlepszy krupnik jest wolne gotowanie w rosole jeszcze dwóch rodzajów mięsa - żeberek i podrobów. Do krupniku najlepiej pasują żołądki. Taka zupa to spełnienie marzeń każdego miłośnika intensywnych, mięsnych smaków.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Zobacz nasze wideo
Potrójnie mięsny krupnik - przepis, który pokochasz natychmiast
Składniki:
- ok. 600 g żeberek wieprzowych,
- 600 g podrobów (polecam żołądki),
- ok. 2 l czystego rosołu,
- kilka ziemniaków,
- niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (polecam pęczak),
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, ziele angielskie,
- posiekany koperek,
- trochę soku z kiszonych ogórków,
- kilka suszonych grzybków (opcjonalnie),
- śmietana do zabielenia (również opcjonalnie).
Jak zrobić najlepszy krupnik? Sposób wykonania:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie włóż je do garnka, dodaj żeberka, zalej rosołem i zagotuj na wolnym ogniu.
- Kiedy zbierze się szum, usuń go i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dorzuć również obraną i pokrojoną włoszczyznę wraz z opaloną cebulą. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj ziemniaki do zupy. Kaszę podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Dopraw odrobiną soli i, mieszając, podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj kilka chochelek wywaru i gotuj kaszę przez ok. 5-10 minut. Potem dodaj ją do zupy.
- Pod koniec gotowania możesz wlać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub 2 łyżki octu. W razie ochoty zabiel zupę zahartowaną śmietaną. Podawaj z kromką pieczywa oraz z posiekanym koperkiem.