To najlepsza surówka z pomidorów. Dodaję czosnek i garść ulubionej przekąski

Sezon na pomidory w pełni i do woli możemy się rozkoszować ich smakiem. Teoretycznie pomidory można łatwo dostać przez cały rok, jednak teraz są bezsprzecznie najlepsze. Oprócz przetworów robię z nich najlepszą surówkę. Jest tak pyszna, że nie muszę mieć do niej żadnego mięsa - to zasługa nietypowego dodatku.

Latem najpopularniejszą surówką w polskich domach jest bezsprzecznie mizeria, czasami robimy też surówkę z kapusty. Jednak nie tak często sięgamy po surówkę z pomidorów, a jeśli już postanawiamy ją podać do obiadu, mieszamy pomidory ze śmietaną. W takiej wersji są pyszne, ale można zrobić jeszcze lepszą surówkę z pomidorów. Będzie idealna do każdego kotleta lub kiełbasek z grilla i robi się ją kilka minut. Przydadzą się czosnek, pietruszka i, uwaga, solone pistacje! Takiego połączenia się nie spodziewaliście, prawda?

Zobacz wideo Zobacz najlepszy przepis na spaghetti

Surówka z pomidorów - z tym dodatkiem będzie najlepsza

Składniki:

  • 4 większe, dojrzałe pomidory (mogą być malinowe),
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki solonych pistacji, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Pomidory umyj i wytrzyj. Następnie pokrój albo w dużą kostkę, albo w grube plastry, albo w ósemki. Przełóż do miski. 
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Pistacje wyjmij z łupin i posiekaj. Dodaj do miski z pomidorami. 
  3. Dolej ocet lub sok z cytryny, wsyp posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać też łyżkę oliwy. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas, by smaki zdążyły się przeniknąć, a pomidory puściły trochę swojego naturalnego soku. 

Taka surówka z pomidorów świetnie orzeźwia i będzie idealna na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Jeśli chcesz, zamiast pietruszki możesz użyć kolendry, a zamiast pistacji - orzechów włoskich albo pokruszonych migdałów. Zamiast pomidorów malinowych możesz użyć pomidorków koktajlowych - wówczas wystarczy przekroić je na pół.

Więcej o: