Wyglądają jak z cukierni, a smakują dużo lepiej. Zrobienie ich to kilka chwil

Może się wydawać, że zrobienie niektórych deserów jest skomplikowane, a my sobie z nimi nie poradzimy. Jednak to zmienia się wtedy, gdy tylko poznajemy przepis. Tak właśnie jest z tą słodkością. Znajdziesz ją w każdej cukierni, ale zrobisz też ją z powodzeniem w domu.

Jeśli tak samo jak ja przepadasz za słodkościami, to dzisiejszy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Nie chodzi tutaj jedynie o smak, ale również o sposób wykonania i prostotę, jaka tkwi w tej recepturze. Okazuje się, że to, co nam się czasami wydaje skomplikowane, wcale takie nie jest. Dobrym przykładem są rurki z kremem, które najczęściej kupujemy w cukierniach i sklepach, a rzadko kiedy wykonujemy je samodzielnie. Może być to zaskoczeniem, ale dzięki jednemu składnikowi robi się je ekspresowo.

Zobacz wideo Rurki z kremem

Rurki z kremem to świetny deser do kawy i ciepłej herbaty. Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że nie zasłodzimy się za bardzo, lecz zaspokoimy potrzebę słodkości. Zapewne kupowałeś je w sklepach i nawet nie podejmowałeś się próby zrobienia ich sam. Poniższy przepis zmotywuje cię do tego i pokaże, że zrobienie ich nie jest wcale takie trudne. Wykorzystaj do nich ciasto francuskie, a wykonanie ich będzie jeszcze łatwiejsze. 

Przepis na rurki z kremem

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • ekstrakt waniliowy,
  • olej słonecznikowy, cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut do uzyskania temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pęknie podczas rozkładania.
  2. Po tym czasie rozłóż je na blaszce lub czystym blacie. Pokrój na paseczki o grubości około 6 cm.
  3. Z folii aluminiowej zrób niewielkie tuby, które następnie posmaruj olejem rzepakowym.
  4. Zrobione tuby owiń pociętymi paskami z ciasta francuskiego, tworząc rurki.
  5. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
  6. W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj 5 kropli ekstraktu waniliowego oraz cukier. Całość ubij na sztywno za pomocą miksera. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i umieść w lodówce.
  7. Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i usuń z niego aluminiowe tuby. Pozostaw do przestygnięcia.
  8. Rurki wypełnij masą śmietankową i posyp cukrem pudrem. Podawaj po wcześniejszym schłodzeniu.
Więcej o: