Żadne purée, czy młode z koperkiem. Obok kotleta układam te ziemniaki, nie mają sobie równych

Ziemniaki to bardzo popularny produkt, który używamy na wiele różnych sposobów. Są głównym składnikiem pierogów, robi się z nich frytki lub placki. Ja postanowiłam dodać im więcej smaku, a to za sprawą kilku dodatków. Od teraz tylko tak podaję je do obiadu.

Mogę dumnie powiedzieć, że zaliczam się do grona osób, które uwielbiają ziemniaki. Mogłabym je jeść pod każdą postacią i dosłownie w każdym posiłku. Właśnie z tego powodu wyszukuje różnych przepisów, dzięki którym mogłabym na nowo odkrywać smak tego warzywa. Ostatnio natknęłam się na sposób z wykorzystaniem żółtego sera i od razu postanowiłam go odtworzyć. Okazał się świetny i całkowicie zdeklasował klasyczne purée.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Ziemniaki z żółtym serem są ostatnio moim faworytem obiadowym. Podaję je do kotletów, a także do sałatek i innych dodatków. Są bardzo sycące, a do tego chrupiące. Ich smak można zawdzięczać użyciu piekarnika, dzięki któremu ser się rozpuści, a skórka z ziemniaka staje się lekko twarda i nadaje całości chrupiącego posmaku. Spróbuj tych ziemniaków przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że już nigdy nie zrobisz ich inaczej. 

Przepis na ziemniaki z żółtym serem

Składniki

  • kilka dużych ziemniaków,
  • 200 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj ich ze skórki. Ugotuj je w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będą lekko miękkie, ale wciąż jędrne.
  2. W międzyczasie zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i osusz je ręcznikiem papierowym.
  3. Osuszone ziemniaki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na środku każdego kartofla zrób nacięcie i delikatnie otwórz warzywo.
  4. Środek skrop oliwą z oliwek, dodaj drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i posiekany koperek. Wszystkie ziemniaki posyp równomiernie startym żółtym serem.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zrumieni na złoty kolor.
  6. Po upieczeniu podawaj ziemniaki na gorąco jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę. Smacznego!
Więcej o: