Połącz mleko, mąkę i masło. Zrobisz raz i wciąż będziesz do nich wracać

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że domowe bułki są sto, a może nawet tysiąc razy lepsze niż kupne. Przede wszystkim dlatego, że gdy robimy je sami, najlepiej wiemy, co w nich jest. Jeśli przepadasz za pieczywem w trochę słodszej wersji, mamy dla ciebie przepis na bułeczki mleczne. Nie ma opcji, że w jakimkolwiek sklepie znajdziesz równie dobre.

Domowe pieczywo jest pyszne, pachnące i świeżutkie. Oczywiście najlepszym wyborem jest chleb na zakwasie, najlepiej pełnoziarnisty. Czasem jednak każdy ma ochotę trochę sobie pofolgować i zjeść coś mniej zdrowego. Oczywiście nie zachęcamy, by jeść tak codziennie, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi, zwłaszcza przy zbilansowanej diecie. Łap więc telefon w dłoń i zapisuj ten przepis na bułeczki mleczne. 

Zobacz wideo Chcesz więcej przepisów na bułeczki? Przetestuj te chińskie, smakują bosko

Jest w nich wszystko, co sprawia, że domowe wypieki zajmują szczególne miejsce w naszych sercach. No bo czy można oprzeć się czemuś, co zawiera masełko? Do tego jeszcze drożdże i mleko, które razem sprawią, że bułeczki będą bardziej pulchne. A cukier? Tak, niestety jest, ale tylko dwie łyżki, by drożdże mogły wyrosnąć, więc nie ma dramatu! Zatem jak zrobić te pyszne bułki? Przepis znajdziesz poniżej.

Przepis na bułeczki mleczne. W żadnym sklepie takich nie kupisz

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 370 ml letniego mleka + do posmarowania bułeczek,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Do szklanki lub miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier, dwie łyżki mąki i 100 ml letniego mleka. Uważaj, by nie było zbyt ciepłe, bo wtedy może zabić drożdże i ciasto nie wyrośnie. Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.

Do innej, dużej miski wysp mąkę i wymieszaj ją z solą. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę letniego mleka. Wymieszaj, składniki zaczną powoli łączyć się w dość klejącą masę. Wtedy dodaj roztopione masło i zacznij wyrabiać ciasto na bułeczki mleczne. Uformuj je w kulę, przełóż na blat i jeszcze chwilę pozagniataj. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.

Miskę posmaruj olejem roślinnym i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieć ciasto i podziel je na 16 mniejszych kawałków. W dłoniach formuj kulkę, a potem lekko spłaszczaj. Dwa przeciwległe boki zawiń do środka, a następnie turlaj po blacie tak, by powstał wałeczek.

Na blasze ułóż papier do pieczenia, a nim bułeczki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Przykryj je jeszcze raz i znów odstaw do wyrośnięcia, ale tym razem tylko na 15 minut. Potem każdą bułeczkę mleczną posmaruj mlekiem i zrób na wierzchu kilka nacięć. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza (funkcja góra-dół).

Bułeczki mleczne można jeść na słodko, np. z ulubionym dżemem. Świetnie jednak komponują się też ze słonymi dodatkami, np. twarożkiem ze szczypiorkiem lub z klasycznym hummusem.

Więcej o: