Francuskie naleśniki są lepsze od polskich. Jeden składnik jest najważniejszy

Najlepsze naleśniki wychodzą tylko z tego przepisu. Co odróżnia francuskie naleśniki od polskich? Smak i konsystencja. Ten przepis na dobre zagości w waszych domach. Przekonacie się, że takie naleśniki są najlepsze.

Przepis na naleśniki zna chyba każdy i najczęściej robimy je "na oko". Jednak często ta metoda sprawia, że naleśniki wychodzą za grube, rwą się podczas składania i ewidentnie nie są takie, jakie powinny być idealne naleśniki. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki, na punkcie których oszalał cały świat. Francuzi nie żałują masła - to właśnie sekret najlepszych naleśników.

Zobacz wideo Kto robi najlepsze naleśniki? Sprawdziliśmy

Najlepsze naleśniki. Nawet babcia takich nie potrafi

 Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżeczka cukru pudru.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.
Więcej o: