-
Haps
-
Jak przygotować
- Francuskie naleśniki są lepsze od polskich. Jeden składnik jest najważniejszy
Francuskie naleśniki są lepsze od polskich. Jeden składnik jest najważniejszy
Najlepsze naleśniki wychodzą tylko z tego przepisu. Co odróżnia francuskie naleśniki od polskich? Smak i konsystencja. Ten przepis na dobre zagości w waszych domach. Przekonacie się, że takie naleśniki są najlepsze.
Przepis na naleśniki zna chyba każdy i najczęściej robimy je "na oko". Jednak często ta metoda sprawia, że naleśniki wychodzą za grube, rwą się podczas składania i ewidentnie nie są takie, jakie powinny być idealne naleśniki. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki, na punkcie których oszalał cały świat. Francuzi nie żałują masła - to właśnie sekret najlepszych naleśników.
Zobacz wideo Kto robi najlepsze naleśniki? Sprawdziliśmy
Najlepsze naleśniki. Nawet babcia takich nie potrafi
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka cukru pudru.
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
- Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
- Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.