Zawsze wrzucam szczyptę do garnka. Dzięki temu zupa z cukinii z ziemniakami smakuje jak marzenie

Zupa z cukinii z ziemniakami to punkt obowiązkowy w sezonie na to warzywo. Jest sycąca, pełna witamin i składników odżywczych, a przy tym pyszna i banalnie prosta. A co najważniejsze, możesz do niej dorzucić swoje ulubione dodatki.

Cukinia to prawdziwy letni hit. Z tego warzywa zrobisz nie tylko zapiekanki czy faszerowane warzywa na obiad, lecz także przetwory, w tym dżemy, leczo, kotlety, sałatki, a nawet ciasto. Świetnym, a przy tym banalnie prostym pomysłem jest zupa, kremowa, lekka, ale pożywna, a do tego zachwycająca smakiem. Sekretem jest ziemniak i garść dodatków, których lepiej tu nie pomijać.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Co się dodaje do zupy z cukinii? Pomysłów masz wiele

Zupa z cukinii z ziemniakami może kojarzyć się z mało apetyczną i mdłą papką. Nic bardziej mylnego. Sekretem są tu dodatki, dzięki którym danie zyskuje niepowtarzalny smak. Ważny jest m.in. dobry bulion, świeży koperek i pietruszka i garść przypraw. Nie warto ograniczać się tylko do soli i pieprzu. Świetnie sprawdzą się gałka muszkatołowa, kurkuma, szczypta tymianku i ser. Może to być np. klasyczna feta lub parmezan.

Zupa z cukinii z ziemniakami - przepis, że palce lizać. Czujesz, że cukinia jest gorzka? Lepiej wyrzuć

Do zupy z cukinii idealnie sprawdzą się młode ziemniaki. Wybierz też mały kawałek marchewki, dzięki któremu danie zyska piękny kolor. Jeśli masz pod ręką resztki dyni, możesz ją dorzucić do garnka, choć nie jest to konieczne. Nie zapomnij o kurkumie, dzięki której danie zyska zarówno kolor, jak i idealny smak.

OSTRZEŻENIE! Jeśli czujesz, że cukinia jest gorzka, lepiej jej nie jedz, a przygotowaną z niej potrawę wyrzuć. Za gorzki smak tego warzywa odpowiada kukurbitacyna, która gromadzi się w cukinii szczególnie w okresach suszy. Jej spożycie grozi poważnym zatruciem, bólami brzucha, nudnościami i wymiotami. Co ważne, obróbka termiczna nie pomaga się pozbyć kukurbitacyny.

Cukinie w panierce z piekarnika. Fot. Mateusz Feliksik/pexels.com
Cukinie w panierce z piekarnika. Fot. Mateusz Feliksik/pexels.com Fot. Mateusz Feliksik/pexels.com

Potrzebne składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 4-5 ziemniaków, najlepiej młodych,
  • Duża cukinia (ok. 1 kg),
  • 1 mała marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 100 ml śmietanki lub mleka kokosowego,
  • oliwa - do smażenia,
  • pieprz, sól - do smaku,
  • ser feta lub parmezan, świeża pietruszka, koperek - do dekoracji.

Cebulę, ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, pod koniec dodaj pokrojony czosnek, zamieszaj i wrzuć ziemniaki. Podsmażaj przez ok. 2-3 minuty. Dodaj marchewkę, podsmażaj jeszcze chwilę i zalej bulionem. Zagotuj. W międzyczasie cukinię pokrój w kostkę. Dodaj kurkumę, pieprz i odrobinę soli. Wrzuć cukinię i gotuj przez ok. 10 minut. Gdy warzywa zmiękną, możesz zblendować je na gładką masę, ale nie jest to konieczne. Na koniec dodaj śmietankę lub mleko kokosowe, garść świeżego koperku i siekanej pietruszki, a także ser feta. W razie potrzeby dopraw solą. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: