Zupa krem z papryki to obiad jak z restauracji. To wszystko przez ten trik

Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, jeśli znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do podbicia smaku przyda się piekarnik, a dokładnie mocno przypieczone papryki.

Zupa paprykowa to kolejna zupa krem, którą koniecznie należy wypróbować, kiedy masz ochotę na coś zdrowego i niebanalnego. Przepis, jak to bywa z zupami, nie jest skomplikowany, ale podpieczenie papryk zapewni idealny, głęboki smak. Chcesz poczuć się jak w restauracji serwującej najlepsze, południowe dania? Nie ma na co czekać, nastawiaj piekarnik.

Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Zobacz nasze wideo

Zupa paprykowa. Smakuje jak w hotelu na wakacjach

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk,
  • ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, ulubione zioła,
  • oliwa z oliwek,
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.

Sposób wykonania:

  1. Papryki przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub z serem.
Więcej o: