-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie będziesz chciał jajecznicy, gdy odkryjesz ten przepis. Jajka w tej wersji zachwyciły całą rodzinę
Nie będziesz chciał jajecznicy, gdy odkryjesz ten przepis. Jajka w tej wersji zachwyciły całą rodzinę
Z jajek można zrobić naprawdę wiele i to właśnie one najczęściej są wykorzystywane do przyrządzania śniadań. Robi się z nich różnego rodzaju omlety, a także jajecznicę, dodaje się je również do ciasta naleśnikowego. Tym razem użyłam ich do czegoś innego i wyszła z tego naprawdę smaczna potrawa. Jest ona prosto z piekarnika i zaspokoi każdy głód.
Codzienne wymyślanie śniadań jest męczące, ponieważ gdybyśmy się nad tym nie zastanawiali, to każdego dnia jedlibyśmy kanapki. Na szczęście w internecie można znaleźć wiele smakołyków, które wszystkim przypadną do gustu. Jednym z nich jest poniższy przepis, który idealnie odnajduje się w roli pożywnego śniadania. Wszystkie potrzebne składniki masz już w domu, wystarczy je pokroić i połączyć ze sobą.
Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
Zapiekanka jajeczna to świetne pomysły na śniadanie, które zaspokoi apetyt każdego, nawet największego niejadka. By całość była jeszcze bardziej sycąca, do środka wrzuca się podsmażone kawałki chleba tostowego. Jeśli chcesz jeszcze bardziej się najeść, nie krępuj się i po wypieczeniu zapiekanki podawaj ją z dodatkową porcją chleba. Można ją również serwować z domowymi sosami, jeśli uznasz, że jest zbyt sucha.
Przepis na zapiekankę z jajkami
Składniki
- 6 jajek,
- 4 kromki chleba tostowego,
- 150 g szynki,
- 100 g startego sera żółtego,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek i natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Chleb tostowy pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle, aż stanie się chrupiący.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a szynkę w paski. Na patelni podsmaż cebulę, aż stanie się złocista, dodaj paprykę i szynkę, a następnie smaż przez kilka minut.
- W misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj masę jajeczną z podsmażonymi warzywami i chlebem.
- Przełóż wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut, aż jajka się zetną, a ser lekko zrumieni.
- Przed podaniem posyp zapiekankę świeżymi ziołami. Podawaj z dodatkową porcją pieczywa, smacznego!