Może nam się czasem wydawać, że jakiś składnik całkowicie nie pasuje do jakiegoś dania. Jednak po dłuższym zastanowieniu i spróbowaniu może się okazać, że byliśmy w błędzie. Tak właśnie jest w tym przypadku. Kiedyś myślałam, że to warzywo nie łączy się z jajkami, a okazało się, że to połączenie jest idealne.
Jak zroić omlet? Fot. nobtis / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pożywnego i ciekawego w smaku, to trafiłeś na idealny przepis. Zrobisz z niego śniadanie, które zapamiętasz do końca życia i które będziesz bardzo często powtarzać. By je zrobić, potrzebujesz warzywa, na które obecnie jest sezon i które bardzo często wykorzystujemy. Warzywo to jest głównym składnikiem wielu potraw, na przykład dodajemy je do leczo. Wkładamy je również do słoików i zalewamy zalewą, by zjeść je zimą.
REKLAMA
Zobacz wideo
Warzywo, o którym jest mowa to oczywiście cukinia. Odpowiednio przyrządzona może stać się świetnym dodatkiem do jajek, w tym omletów. Ostatnio dodałam ją do śniadania i byłam zaskoczona, jak świetnie komponuje się z resztą składników. Przy najbliższej okazji zrób go w ten sposób i ciesz się pysznym posiłkiem, który możesz zjeść o poranku.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko posól i odstaw na kilka minut, aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj odciśniętą cukinię, mąkę, sól, pieprz oraz ewentualnie inne dodatki, takie jak natka pietruszki, czosnek czy starty ser.
Na patelni rozgrzej olej lub masło, a następnie wylej masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, aż omlet się zetnie i będzie złocisty z jednej strony, następnie delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
Podawaj gorący, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół lub ulubionego sosu. Smacznego!