Tylko 4 składniki i trochę pracy. Ten dżem jest smaczniejszy od truskawkowego i malinowego

W wielu domach przyrządzanie przetworów w pełni. Każdy gospodarz i gospodyni chce jak najlepiej przygotować się do zimy, dzięki czemu robi bardzo dużo przysmaków. Jednym z nich są dżemy, które połączone ze świeżym pieczywem tworzą niezapomniany smak. Do swojej kolekcji przetworów dołącz jeszcze ten przepis, a nie pożałujesz.

Sierpień to wyjątkowy czas, kiedy zamykamy się w kuchniach, by przyrządzać w nich najsmaczniejsze przetwory. Do naszej kolekcji zapewne zalicza się nie tylko aromatyczne i chrupiące ogórki lub cukinia, a także słodkie owoce. To właśnie z nich wykonuje się soki, kompoty, a także słodziutkie dżemy. Najczęściej wykorzystuje się najpopularniejsze receptury takie jak na dżem z truskawek, malin lub czarnej porzeczki. Ja postawiłam na coś mniej oryginalnego i w tym roku wykonałam dżem z cytryn.

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]

Dżem z cytryn ma bardzo charakterystyczny smak i spokojnie można go wykorzystywać zarówno do robienia kanapek jak i do przekładania nim biszkoptów. Jego smak sprawdzi się również jako dodatek do ciepłej herbaty, gdy będziemy chcieli zrobić jej zimową wersję. Zrobienie go jest banalnie proste i potrzebujesz jedynie czterech składników. Jeśli nie wiesz, jak go zrobić to poniższy przepis na pewno ci w tym pomoże.

Przepis na dżem cytrynowy

Składniki

  • 6 dużych cytryn,
  • 600 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę, a następnie wszystkie cytryny obierz ze skórki, usuń białą warstwę, a miąższ pokrój na małe kawałki, usuwając pestki.
  2. W rondlu połącz miąższ cytryn, skórkę oraz wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż cytryny zmiękną.
  3. Dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a dżem zacznie gęstnieć (około 20-30 minut). Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, możesz nałożyć odrobinę na zimny talerzyk – jeśli zastyga, jest gotowy.
  4. Pod koniec gotowania dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszaj go w całość.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem, aż ostygną. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Więcej o: