Jesień bez dyni byłaby jak Boże Narodzenie bez barszczu albo Wielkanoc bez mazurka. Choć jeszcze mamy lato, to w powietrzu powoli czuć, że zbliża się ku końcowi. Pora więc zaprzyjaźnić się z dynią, która niedługo rozpanoszy się w kuchni na dobre, zwłaszcza że już zaczyna panoszyć się w wielu supermarketach. Co ciekawe, w sklepach znajdziemy ją na dziale z warzywami, mimo że z biologicznego punktu widzenia dynia jest owocem. W kulturze i powszechnym przekonaniu utarło się jednak, że to warzywo i tak już zostało.
Proponujemy więc, by dać odpocząć cukinii, z której przez ostatnie tygodnie robiliśmy wszystko, co było można i postawić na dynię. Najprostsza potrawa, którą można z niej zrobić, to oczywiście placki. Poza dynią potrzebnych będzie kilka podstawowych składników oraz jedna, charakterystyczna w smaku przyprawa, która wyciągnie z nich to, co najlepsze - starty korzeń imbiru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój na kawałki i zetrzyj (bez skórki) na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki: najpierw jajka, potem mąkę, sól i pieprz oraz starty kawałek imbiru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj porcje masy dyniowej, pamiętając o tym, by zachować między nimi odstępy. Smaż placki dyniowe przez kilka minut z obu stron. Powinny się ładnie zarumienić. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki z dyni podawaj ze śmietaną. Nie zapomnij też o sałatce z pomidorkami koktajlowymi.