Zapomnij o plackach z cukinii. Z tego warzywa będą jeszcze lepsze. Starta przyprawa podkręci smak

Placki ziemniaczane i placki z cukinii wychodzą ci już bokiem? Mamy propozycję, która z powodzeniem je zastąpi, a mianowicie placki z dyni. Zbliża się jesień i to właśnie ona króluje w kuchni o tej porze roku, więc najbliższa pora, by bliżej się z nią zapoznać. Do placków dodaj aromatyczną, lekko pikantną przyprawę, a zasłużą na medal.

Jesień bez dyni byłaby jak Boże Narodzenie bez barszczu albo Wielkanoc bez mazurka. Choć jeszcze mamy lato, to w powietrzu powoli czuć, że zbliża się ku końcowi. Pora więc zaprzyjaźnić się z dynią, która niedługo rozpanoszy się w kuchni na dobre, zwłaszcza że już zaczyna panoszyć się w wielu supermarketach. Co ciekawe, w sklepach znajdziemy ją na dziale z warzywami, mimo że z biologicznego punktu widzenia dynia jest owocem. W kulturze i powszechnym przekonaniu utarło się jednak, że to warzywo i tak już zostało.

Zobacz wideo Masz ochotę na nietypowe placki? Wypróbuj przepis na fuczki z kiszonej kapusty

Proponujemy więc, by dać odpocząć cukinii, z której przez ostatnie tygodnie robiliśmy wszystko, co było można i postawić na dynię. Najprostsza potrawa, którą można z niej zrobić, to oczywiście placki. Poza dynią potrzebnych będzie kilka podstawowych składników oraz jedna, charakterystyczna w smaku przyprawa, która wyciągnie z nich to, co najlepsze - starty korzeń imbiru.

Przepis na placki z dyni z dodatkiem imbiru

Składniki:

  • ok. 200 g dyni (może być np. hokkaido lub piżmowa),
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój na kawałki i zetrzyj (bez skórki) na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki: najpierw jajka, potem mąkę, sól i pieprz oraz starty kawałek imbiru. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj porcje masy dyniowej, pamiętając o tym, by zachować między nimi odstępy. Smaż placki dyniowe przez kilka minut z obu stron. Powinny się ładnie zarumienić. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki z dyni podawaj ze śmietaną. Nie zapomnij też o sałatce z pomidorkami koktajlowymi. 

Więcej o: