-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na najlepsze pierogi pod słońcem. Zdziwisz się, z czego jest farsz
Przepis na najlepsze pierogi pod słońcem. Zdziwisz się, z czego jest farsz
Nie znam osoby, która nie lubi pierogów. Może nie przepadamy za wszystkimi rodzajami (np. ja nie lubię pierogów z owocami), ale każdy na pewno ma swoje ulubione. Najpopularniejsze są pierogi ruskie, z mięsem i z grzybami. Jednak takich pierogów, które chcemy ci teraz zaproponować, na pewno nie znasz, a są pyszne. To przez soczysty farsz ze składnika, który kojarzy się z żurkiem.
Pierogi to nasz skarb narodowy i trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez nich. Przepisów na pierogi jest sporo, ale nawet jeśli wszyscy robimy przykładowo pierogi z mięsem, w każdym domu smakują inaczej. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na pierogi, o których mało kto słyszał, a są po prostu bajeczne. Podstawą farszu jest biała kiełbasa podsmażona z cebulką. Myślę, że każdemu na samą myśl pocieknie ślinka.
Zobacz wideo Co Polacy najbardziej lubią jeść? Zobacz nasze wideo
Przepis na pierogi z białą kiełbasą. Ten farsz cię zachwyci
Składniki:
Pierogi z białą kiełbasą - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Kiełbasę wyjmij z osłonki i rozgnieć widelcem. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozpuść niewielką ilość smalcu i zeszklij na nim cebulę. Następnie chwilę podsmaż białą kiełbasę (nie musi się idealnie usmażyć).
- Podsmażoną kiełbasę z cebulą przełóż do miski, dopraw do smaku przyprawami oraz czosnkiem. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Kiedy farsz stygnie, zajmij się ciastem. 500 g mąki pszennej wymieszaj ze szklanką gorącej wody, łyżką masła i solą. Energicznie zagnieć i rozwałkuj.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich kładź porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierogi i wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj przez około trzy-cztery minuty od czasu wypłynięcia.