Przepis na najlepsze pierogi pod słońcem. Zdziwisz się, z czego jest farsz

Nie znam osoby, która nie lubi pierogów. Może nie przepadamy za wszystkimi rodzajami (np. ja nie lubię pierogów z owocami), ale każdy na pewno ma swoje ulubione. Najpopularniejsze są pierogi ruskie, z mięsem i z grzybami. Jednak takich pierogów, które chcemy ci teraz zaproponować, na pewno nie znasz, a są pyszne. To przez soczysty farsz ze składnika, który kojarzy się z żurkiem.

Pierogi to nasz skarb narodowy i trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez nich. Przepisów na pierogi jest sporo, ale nawet jeśli wszyscy robimy przykładowo pierogi z mięsem, w każdym domu smakują inaczej. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na pierogi, o których mało kto słyszał, a są po prostu bajeczne. Podstawą farszu jest biała kiełbasa podsmażona z cebulką. Myślę, że każdemu na samą myśl pocieknie ślinka. 

Zobacz wideo Co Polacy najbardziej lubią jeść? Zobacz nasze wideo

Przepis na pierogi z białą kiełbasą. Ten farsz cię zachwyci

Składniki:

Pierogi z białą kiełbasą - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Kiełbasę wyjmij z osłonki i rozgnieć widelcem. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Na patelni rozpuść niewielką ilość smalcu i zeszklij na nim cebulę. Następnie chwilę podsmaż białą kiełbasę (nie musi się idealnie usmażyć). 
  3. Podsmażoną kiełbasę z cebulą przełóż do miski, dopraw do smaku przyprawami oraz czosnkiem. Wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Kiedy farsz stygnie, zajmij się ciastem. 500 g mąki pszennej wymieszaj ze szklanką gorącej wody, łyżką masła i solą. Energicznie zagnieć i rozwałkuj. 
  5. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka i na środku każdego z nich kładź porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierogi i wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj przez około trzy-cztery minuty od czasu wypłynięcia. 
Więcej o: