• Link został skopiowany

Jest smaczna i niebezpieczna dla zdrowia. Polacy się zajadają, a Japończycy zakazują sprzedaży

Choć jest już zakazana w wielu krajach, w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Ryba maślana, bo o niej mowa, zachwyca smakiem, ale jej zjedzenie może skutkować poważnymi dolegliwościami. Czy ryba maślana jest niebezpieczna dla zdrowia?
Jest smaczna i niebezpieczna dla zdrowia. Lepiej jej nie jedz. Skutki będą poważne
Ryba maślana, Fot. Radist / iStock

Ryba maślana to dość mylące określenie handlowe na kilka różnych gatunków ryb, które łączy wysoka zawartość tłuszczu. Zawierają też sporo witaminy B3 (niacyny), która wspiera układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, a także witaminę A, D i E. To m.in. błyszczyk, żuwak brazylijski, anoplopoma, eskolar i kostropak. Ryba maślana ceniona jest przede wszystkim ze względu na smaczne mięso, a serwowana dziś najczęściej w restauracjach i barach sushi. I choć może kusić, lepiej na nią uważać.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Dlaczego ryba maślana jest niezdrowa? Lepiej na nią uważaj

Sprzedaż ryb maślanych w Japonii została zakazana już w latach 70. XX wieku. Eskolara nie kupisz także we Włoszech. W Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych producenci muszą umieszczać na opakowaniach etykiety z ostrzeżeniem dotyczącym możliwych skutków ubocznych spożycia. W szczególności powinniśmy uważać na dwa gatunki. Dlaczego?

Niektóre z nich, np. eskolar i kostropak, zawierają nietrawione przez człowieka woski. W przypadku tych dwóch gatunków to aż 90 proc. estrów - pochodnych parafiny. Zjedzenie ryby maślanej może skutkować takimi objawami, jak:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • wysypka,
  • trudności w oddychaniu,
  • opuchlizna języka,
  • zawroty głowy.

Dodatkowo zaburzone zostaje wchłanianie składników odżywczych. Pierwsze objawy, jak podkreśla Medonet, występują po ok. dwóch-trzech godzinach od spożycia i najczęściej mijają po 24 godzinach. Co robić w przypadku zatrucia? Przede wszystkim pij dużo wody. W sytuacji, w której objawy się nasilają, są niepokojące albo nie ustępują po 24 godzinach, jak najszybciej zgłoś się do lekarza.

Ryby maślane słyną z wyjątkowego smaku. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny jednak ich unikać
Ryby maślane słyną z wyjątkowego smaku. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny jednak ich unikaćfot. paulynn / iStock.com

Kto nie może jeść ryby maślanej? Jeśli nie masz pewności, lepiej nie kupuj

Ryby maślane, takie jak błyszczyk, najlepiej jeść rzadko i w niewielkich ilościach. Kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie. Powinny być poddane obróbce cieplnej, najlepiej ugotowane. Wywar wylej i nie używaj go np. do sporządzenia sosu. Jeśli nie masz pewności co do gatunku w sklepie lub restauracji, lepiej po nią nie sięgaj i wybierz inną rybę.

OSTRZEŻENIE! Na ryby maślane powinny uważać przede wszystkim kobiety w ciąży, wrażliwe na zatrucia pokarmowe, osoby starsze, a także z problemami jelit. Nie powinny ich też jadać dzieci.

Więcej o: