• Link został skopiowany

Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to

Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym razem zrobiłam pewien myk. Zamiast makaronu umieściłam w środku mięsne kawałki.
Rosół
fot.istock/nobtis

Każdy się ze mną zgodzi, że rosół to tradycyjny smak, od którego bardzo trudno odejść. To nie tylko samodzielne danie, które świetnie sprawdza się nie tylko w niedzielę, ale także na weselach, chrzcinach I komuniach. To również świetna baza pod inne potrawy, które dzięki niemu cieszą nas smakiem i aromatem. Przepis na rosół zna każdy, nawet ten, kto z kuchnią nie ma za wiele wspólnego. Receptura jest bardzo prosta i łatwa to zapamiętania i mało kto od niej odchodzi. Ja postanowiłam to zrobić i dzięki temu odkryłam głębszy smak tej potrawy.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jeśli zastanawiasz się, co takiego zmieniłam w klasycznym rosole, to już dłużej nie trzymam cię w niepewności. W pierwszej kolejności wzięłam pod lupę mięso, które jest na nim przygotowywane. Zamiast kurczaka użyłam wołowych kości, jednak to nie wszystko. Oprócz tego wrzuciłam flaki wołowe, które dla wielu z nas mogą być zaskoczeniem. Jeśli chcesz użyć tego przepisu pamiętaj, aby uprzednio przeprowadzić proces gotowania flaków, by pozbyć się ich intensywnego zapachu i smaku. Rosół z flaczkami możesz podawać ze świeżym pieczywem lub jeśli nie chcesz pozbywać się tradycyjnego smaku, wrzuć do niego ugotowany makaron. 

Przepis na rosół z flaczkami

Składniki

  • 1 kg wołowych kości (np. szponder, kość z mięsem),
  • 500 g surowych flaków wołowych,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • biała część pora,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Surowe flaki wołowe dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź flaki, przepłucz zimną wodą i ponownie zalej, gotując przez kolejne 10 minut. Powtórz ten proces 2-3 razy, aby flaki były dobrze oczyszczone. Na koniec pokrój flaki na cienkie paski.
  2. W dużym garnku umieść wołowe kości, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny, które się pojawią na powierzchni, aby rosół był klarowny. Dodaj pokrojone w kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a wywar aromatyczny.
  3. Po ugotowaniu rosołu, wyjmij kości oraz warzywa. Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej flaki. Gotuj je w rosole przez około 30-40 minut, aż staną się miękkie.
  4. Na koniec dopraw rosół z flaczkami solą i pieprzem do smaku. Dodaj również dodać posiekaną natkę pietruszki, a także wcześniej wyciągnięte warzywa.
  5. Rosół z flaczkami podawaj gorący, jako samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu, czy chleba. Smacznego!
Więcej o: