Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym razem zrobiłam pewien myk. Zamiast makaronu umieściłam w środku mięsne kawałki.
fot.istock/nobtis
REKLAMA
REKLAMA
Każdy się ze mną zgodzi, że rosół to tradycyjny smak, od którego bardzo trudno odejść. To nie tylko samodzielne danie, które świetnie sprawdza się nie tylko w niedzielę, ale także na weselach, chrzcinach I komuniach. To również świetna baza pod inne potrawy, które dzięki niemu cieszą nas smakiem i aromatem. Przepis na rosół zna każdy, nawet ten, kto z kuchnią nie ma za wiele wspólnego. Receptura jest bardzo prosta i łatwa to zapamiętania i mało kto od niej odchodzi. Ja postanowiłam to zrobić i dzięki temu odkryłam głębszy smak tej potrawy.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Jeśli zastanawiasz się, co takiego zmieniłam w klasycznym rosole, to już dłużej nie trzymam cię w niepewności. W pierwszej kolejności wzięłam pod lupę mięso, które jest na nim przygotowywane. Zamiast kurczaka użyłam wołowych kości, jednak to nie wszystko. Oprócz tego wrzuciłam flaki wołowe, które dla wielu z nas mogą być zaskoczeniem. Jeśli chcesz użyć tego przepisu pamiętaj, aby uprzednio przeprowadzić proces gotowania flaków, by pozbyć się ich intensywnego zapachu i smaku. Rosół z flaczkami możesz podawać ze świeżym pieczywem lub jeśli nie chcesz pozbywać się tradycyjnego smaku, wrzuć do niego ugotowany makaron.
Przepis na rosół z flaczkami
Składniki
1 kg wołowych kości (np. szponder, kość z mięsem),
500 g surowych flaków wołowych,
2 marchewki,
korzeń pietruszki,
1/4 selera,
biała część pora,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Surowe flaki wołowe dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź flaki, przepłucz zimną wodą i ponownie zalej, gotując przez kolejne 10 minut. Powtórz ten proces 2-3 razy, aby flaki były dobrze oczyszczone. Na koniec pokrój flaki na cienkie paski.
W dużym garnku umieść wołowe kości, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny, które się pojawią na powierzchni, aby rosół był klarowny. Dodaj pokrojone w kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz czosnek. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a wywar aromatyczny.
Po ugotowaniu rosołu, wyjmij kości oraz warzywa. Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej flaki. Gotuj je w rosole przez około 30-40 minut, aż staną się miękkie.
Na koniec dopraw rosół z flaczkami solą i pieprzem do smaku. Dodaj również dodać posiekaną natkę pietruszki, a także wcześniej wyciągnięte warzywa.
Rosół z flaczkami podawaj gorący, jako samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu, czy chleba. Smacznego!