-
Haps
-
Jak przygotować
- Oszalałam, gdy zobaczyłam te przepisy. Oba ciasta bez pieczenia zrobisz w kilka minut
Oszalałam, gdy zobaczyłam te przepisy. Oba ciasta bez pieczenia zrobisz w kilka minut
W ciągle pędzącym świecie szukamy przepisów, które będą proste i łatwe, a do tego nie będą wymagały zbyt długiego czasu przygotowywania. Na ratunek przechodzą właśnie te 2 proste receptury na słodkości, których nikt się nie oprze. Bardzo lubią je robić, szczególnie wtedy, gdy wiem, że nie mam za wiele czasu, a goście za niedługo przyjadą. Wykorzystaj je na co dzień i ciesz się ich smakiem, wykorzystując przy tym małą ilość energii i czasu.
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, jednak nie każdemu chce się przyrządzać skomplikowane przepisy. Jeśli masz podobnie, na ratunek przychodzą poniższe receptury na dwa przesłodkie i bardzo proste desery. Zrobisz je w kilka minut i sam nie będziesz mógł uwierzyć, że to takie proste. Wybór takiego deseru zależy od twoich kubków smakowych i preferencji. Pierwsza propozycja jest bardziej czekoladowa, natomiast ta druga jest lekka i orzeźwiająca, a dodatek owoców jest strzałem w dziesiątkę.
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła,
- 400 g kremowego serka śmietankowego,
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 150 g masła orzechowego,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania
- Ciasteczka zmiksuj na drobny pył. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód tortownicy (ok. 20 cm średnicy), dobrze dociskając, a następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.
- W misie miksera połącz serek śmietankowy z masłem orzechowym i cukrem pudrem, zmiksuj wszystko na gładką masę. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie połącz ją z masą serową.
- Masę serowo-orzechową wyłóż na schłodzony spód z ciastek i równomiernie rozprowadź. Całość polej rozpuszczoną czekoladą. Schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc przed podaniem.
Przepis na ciasto jogurtowe z galaretką
Składniki
- 200 g biszkoptów,
- 100 g roztopionego masła,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 500 g mieszanki owoców (np. truskawek, malin, borówek),
- 2 opakowania galaretki o ulubionym smaku.
Sposób przygotowania
- Biszkopty zmiksuj na drobno, po czym wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż spód formy (ok. 24 cm średnicy) i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostaw do przestudzenia. Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie połącz z jogurtem. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszając.
- Masę jogurtową wylej na schłodzony spód z ciastek. Na wierzchu ułóż owoce, a całość zalej tężejącą galaretką (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ciasto schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny przed podaniem.