• Link został skopiowany

Poszłam na pole, by ją zerwać, a później zrobiłam ciasto. Trudno uwierzyć, że jest ono z warzywa

Warzywa okazują się składnikami, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można z nich zrobić nie tylko dania obiadowe, ale również śniadania, czy słodkie przetwory. Okazuje się również że są one idealnym wyborem, gdy chce się zrobić ciasto. Ostatnio odkryty przeze mnie przepis na ten wypiek okazał się hitem w moim domu. Robią go teraz co dwa dni.
Ciasto czekoladowe z cukinii
fot. iStock/ AmalliaEka

Warzywa mało komu kojarzą się z deserami i podawaniem ich na słodko. Zazwyczaj wykorzystujemy je do robienia obiadów, a w obecnym okresie do przyrządzania przetworów. Jeśli już myślimy o wypiekach, to do naszej głowy przychodzi tylko jedna propozycja - ciasto marchewkowe. Można się naprawdę zaskoczyć tym, jakie pyszne wypieki można zrobić, nie dodając owoców. Wystarczy przygotować warzywa w odpowiedni sposób, a nawet z czekoladą smakują wyśmienicie.

Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Przykładem, gdzie warzywo smakuje rewelacyjne, jest ciasto czekoladowe z cukinią. Jest ono wilgotne, słodkie i puszyste. Idealne dla osób, które kochają kakao i czekoladę. Smak cukinii jest niewyczuwalny, dlatego każdy, kto go spróbuje, nawet się nie domyślą, że znajduje się w nim warzywo. Do takiego wypieku możesz również dodać suszone owoce, które dodadzą mu smaku i ciekawej tekstury.

Przepis na ciasto z cukinii

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki,
  • 60 g kakao,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki startej i odsączonej z wody cukinii,
  • szklanka oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 30%,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Robienie wypieku zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną, kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka roztrzep i dodaj do nich sól, cukier, olej i ekstrakt z wanilii, całość z sobą wymieszaj.
  3. Cukinie wcześniej zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z wody i wrzuć do wcześniej roztrzepanego jajka.
  4. Suche składniki dodaj do mokrych i mieszaj szpatułką do połączenia. Do tak wyrobionego ciasta dodaj posiekaną czekoladę i lekko pokrojone pestki dyni, ponownie wymieszaj.
  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej ciasto.
  6. Piecz całość w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wbij wykałaczkę w masę i jeśli po wyjęciu jest sucha, oznacza to, że wypiek jest już gotowy. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  7. W trakcie pieczenia przygotuj polewę. Kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na wysokim ogniu.
  8. Stopniowo dodawaj kostki czekolady, cały czas mieszając.
  9. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie wylej polewę na wystudzone ciasto. Górę możesz ozdobić owocami, lub pestkami dyni. Smacznego!
Więcej o: