Przepisy Ewy Wachowicz zachwycają i wprowadzają nieco innowacji do tradycyjnych i dobrze znanych dań. Prowadząca "Ewa gotuje" do przygotowania nadzienia do pierogów wykorzystuje nietypowy składnik. Dzięki niemu są niebiańsko kremowe.
Pierogi zajmują specjalne miejsce w sercach i na stołach Polaków. Przez wielu uważane są za klasyczną narodową potrawę. Od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy. Mogą być różnej wielkości, podawane na trzy różne sposoby: gotowane, smażone i pieczone. W środku kryją nadzienie, a Ewa Wachowicz ma na nie wyjątkowy pomysł. Wszystko za sprawą jednego składnika.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi. Zamiast twarogu używa innego sera
Pomysłów na pierogowe nadzienie jest mnóstwo. Ewa Wachowicz do przygotowania letniej wersji tego tradycyjnego dania zamiast mielonego twarogu z wiaderka używa włoskiego specjału - serka ricotty. Mimo podobnego wyglądu, ma wyższą zawartością tłuszczu, a mniejszą ilością sodu. Wyróżnia się delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem i kremową konsystencją. Do przygotowania pierogów z nadzieniem na bazie ricotty potrzebujesz:
0,5 kg mąki
1 szklanka wrzątku
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oliwy.
Nadzienie:
250 g serka ricotta
1 szklanka tartego parmezanu
1 doniczka bazylii
1 żółtko
sól
pieprz.
Jak zrobić dobry farsz do pierogów z serem? Ewa Wachowicz ma letnią alternatywę dla ruskich
Prowadząca kulinarne show "Ewa gotuje" podzieliła się przepisem na pierogi z ricottą na swoim blogu internetowym - ewawachowicz.pl. By je przygotować, potrzebujesz ok. 40 minut. Ilość porcji to od 15 do 18 pierogów.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć, czyli stopniowo wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem (ciasto będzie sprężyste). Gdy powstaną kluchy, wbić jajko. Ponownie wymieszać nożem. Posolić. Wlać oliwę. Jeszcze raz wymieszać, następnie rękoma zarobić ciasto. Przykryć miską i zostawić na 20 minut.
Ricottę przełożyć do miski. Wsypać starty parmezan. Dorzucić poszarpane listki bazylii. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Wykroić krążki. Na środek każdego nałożyć farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi.
Ugotować partiami w osolonym wrzątku (bez przykrycia). Minutę po wypłynięciu wyłowić i zahartować w zimnej wodzie. Od razu odcedzić na sicie.