Ziemniaki po grecku są milion razy lepsze od frytek. To za sprawą zaskakującej mieszanki

Ziemniaki to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska, zwłaszcza te smażone lub pieczone. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Będą bosko chrupiące i pełne południowego aromatu dzięki przyprawom i pysznemu serowi.

Ziemniaki pieczone po grecku to najlepsza wersja tego warzywa, jaka istnieje. Są chrupiące, aromatyczne i będą idealne do każdego obiadu. Swój niezwykły smak zawdzięczają sokowi z cytryny, odrobinie miodu, przyprawom oraz oryginalnej, greckiej fecie. Podaj je z sosem tzatziki i tym smakiem przedłuż sobie wakacje.

Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co można z nich zrobić na kolację

Ziemniaki po grecku - lepszych nie zjesz w żadnym fast foodzie 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, najlepiej mączystych, 
  • 1 większa cytryna, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, suszone oregano, 
  • pokruszony ser feta.

Ziemniaki po grecku - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, nie musisz ich obierać, ale muszą być dobrze oczyszczone. Większe ziemniaki pokrój na pół bądź na łódeczki. Następnie wrzuć je do osolonej wody z sokiem z cytryny. Gotuj, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać. 
  2. Podgotowane ziemniaki odcedź z wody. Przygotuj miskę i wlej do niej kilka łyżek oliwy, dodaj miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz oraz oregano - tego nie żałuj. Całość wymieszaj.
  3. Do gotowej mieszanki przełóż ziemniaki i dokładnie potrząśnij, by marynata pokryła każdy kawałek ziemniaka. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na nią ziemniaki w marynacie i rozłóż, by możliwie poszczególne kawałki nie stykały się ze sobą. Między ziemniaki połóż ząbki czosnku, możesz je zgnieść, ale nie musisz obierać.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. 30 minut, aż ziemniaczki będą rumiane i chrupiące. Przed podaniem posyp je pokruszonym serem feta.
Więcej o: