-
Haps
-
Jak przygotować
- Ziemniaki po grecku są milion razy lepsze od frytek. To za sprawą zaskakującej mieszanki
Ziemniaki po grecku są milion razy lepsze od frytek. To za sprawą zaskakującej mieszanki
Ziemniaki to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska, zwłaszcza te smażone lub pieczone. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Będą bosko chrupiące i pełne południowego aromatu dzięki przyprawom i pysznemu serowi.
Ziemniaki pieczone po grecku to najlepsza wersja tego warzywa, jaka istnieje. Są chrupiące, aromatyczne i będą idealne do każdego obiadu. Swój niezwykły smak zawdzięczają sokowi z cytryny, odrobinie miodu, przyprawom oraz oryginalnej, greckiej fecie. Podaj je z sosem tzatziki i tym smakiem przedłuż sobie wakacje.
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co można z nich zrobić na kolację
Ziemniaki po grecku - lepszych nie zjesz w żadnym fast foodzie
Składniki:
- 500 g ziemniaków, najlepiej mączystych,
- 1 większa cytryna,
- 2 łyżki miodu,
- oliwa z oliwek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, suszone oregano,
- pokruszony ser feta.
Ziemniaki po grecku - sposób wykonania:
- Ziemniaki wyszoruj, nie musisz ich obierać, ale muszą być dobrze oczyszczone. Większe ziemniaki pokrój na pół bądź na łódeczki. Następnie wrzuć je do osolonej wody z sokiem z cytryny. Gotuj, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Podgotowane ziemniaki odcedź z wody. Przygotuj miskę i wlej do niej kilka łyżek oliwy, dodaj miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz oraz oregano - tego nie żałuj. Całość wymieszaj.
- Do gotowej mieszanki przełóż ziemniaki i dokładnie potrząśnij, by marynata pokryła każdy kawałek ziemniaka.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na nią ziemniaki w marynacie i rozłóż, by możliwie poszczególne kawałki nie stykały się ze sobą. Między ziemniaki połóż ząbki czosnku, możesz je zgnieść, ale nie musisz obierać.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. 30 minut, aż ziemniaczki będą rumiane i chrupiące. Przed podaniem posyp je pokruszonym serem feta.