Ziemniaki to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska, zwłaszcza te smażone lub pieczone. Dziś mamy dla was najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Będą bosko chrupiące i pełne południowego aromatu dzięki przyprawom i pysznemu serowi.
fot. Dima Sobko / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Ziemniaki pieczone po grecku to najlepsza wersja tego warzywa, jaka istnieje. Są chrupiące, aromatyczne i będą idealne do każdego obiadu. Swój niezwykły smak zawdzięczają sokowi z cytryny, odrobinie miodu, przyprawom oraz oryginalnej, greckiej fecie. Podaj je z sosem tzatziki i tym smakiem przedłuż sobie wakacje.
REKLAMA
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co można z nich zrobić na kolację
Ziemniaki po grecku - lepszych nie zjesz w żadnym fast foodzie
Składniki:
500 g ziemniaków, najlepiej mączystych,
1 większa cytryna,
2 łyżki miodu,
oliwa z oliwek,
3-4 ząbki czosnku,
sól, pieprz, suszone oregano,
pokruszony ser feta.
Ziemniaki po grecku - sposób wykonania:
Ziemniaki wyszoruj, nie musisz ich obierać, ale muszą być dobrze oczyszczone. Większe ziemniaki pokrój na pół bądź na łódeczki. Następnie wrzuć je do osolonej wody z sokiem z cytryny. Gotuj, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Podgotowane ziemniaki odcedź z wody. Przygotuj miskę i wlej do niej kilka łyżek oliwy, dodaj miód, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz oraz oregano - tego nie żałuj. Całość wymieszaj.
Do gotowej mieszanki przełóż ziemniaki i dokładnie potrząśnij, by marynata pokryła każdy kawałek ziemniaka.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na nią ziemniaki w marynacie i rozłóż, by możliwie poszczególne kawałki nie stykały się ze sobą. Między ziemniaki połóż ząbki czosnku, możesz je zgnieść, ale nie musisz obierać.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. 30 minut, aż ziemniaczki będą rumiane i chrupiące. Przed podaniem posyp je pokruszonym serem feta.