Śląski kucharz pokazał jak przyrządzić ten specjał. Ta ryba prawie nie ma ości, a Polacy kupują ją rzadko

Remigiusz Rączka to śląski kucharz, którego przepisy cieszą się dużą popularnością. Często nawiązują do kuchni lokalnej lub, szerzej, polskiej, ale w jednym z odcinków na Youtubie kucharz postanowił zaprezentować przepis z basenu Morza Śródziemnego. Użył do niego ryby, którą Polacy jedzą dość rzadko. A szkoda, bo ma sporo zalet.

Polacy wciąż jedzą za mało ryb. W Unii Europejskiej rocznie spożywa się średnio 24,4 kg ryb lub owoców morza na obywatela, w Polsce natomiast - ok. 13-14 kg. Część osób niechętnie sięga po ryby ze względu na ości, które bywają zdradliwe. Inni być może nie do końca wiedzą, jak obchodzić się z delikatnym mięsem tych zwierząt. Na szczęście są proste przepisy na ryby, które mogą zachęcić nieprzekonanych. Zwłaszcza gdy użyje się gatunków, w których ości jest względnie niewiele.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na zielone curry z łososiem

Dorada - ryba niedoceniana przez Polaków. Ma pyszne mięso i mało ości

Ryba, z której skorzystał Remigiusz Rączka, to dorada. W krajach śródziemnomorskich jest bardzo popularna. Nie trzeba jednak jechać koniecznie tam, by jej spróbować, choć gdy będziesz spędzać w tym regionie wakacje, warto zamówić doradę w restauracji, by przekonać się, jak smakuje. Bez problemu kupisz ją także w Polsce, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją we własnej kuchni.

Dlaczego dorada jest tak wartościowa? Ma mało ości i jędrne, delikatne mięso. Bije na głowę dorsza, łososia i inne popularne ryby. Ponadto ma dużo kwasów omega-3, witamin (B6, B12, D) oraz potasu i fosforu. Remigiusz Rączka przyrządził ją w balsamicznym occie malinowym i podał z klasyczną sałatką grecką. Jak to zrobił? Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Przepis na doradę Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorady,
  • 50 ml octu balsamicznego malinowego,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz młotkowany do smaku,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • skórka starta z cytryny,
  • do smażenia 30 ml oliwy i łyżka masła.
 

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno siekamy, posypujemy szczyptą soli i wkładamy do środka ryby. Do jej wnętrza wsypujemy też pieprz oraz jeszcze trochę soli. Dorady skrapiamy oliwą z oliwek i rozsmarowujemy ją na całym ciele ryb. Potem polewamy je octem balsamicznym malinowym, który, jak przekonuje śląski kucharz, sprawi, że ryba skruszeje. Nie zapominamy, by wlać trochę również do środka. Na koniec posypujemy ryby startą skórką z cytryny. Tak przygotowane dorady zostawiamy na około 10-15 minut.

Przechodzimy do smażenia. Podsmażamy ryby na samej oliwie z oliwek, a masłem smarujemy je z wierzchu. Kucharz podpowiada, by nie smażyć ich zbyt długo i zbyt często nie obracać. Powinno się to zrobić maksymalnie dwa razy, by się nie rozpadły. Po kilku minutach dorady będą gotowe.

Po przełożeniu ich na talerze na patelnię wlej resztki marynaty spod ryb, dodaj trochę masła i zredukuj. W ten sposób powstanie sos, którym polejesz ryby. 

Z czym podawać doradę? Remigiusz Rączka proponuje, by zrobić do niej klasyczną sałatkę grecką. Jak przygotować taką sałatkę? Skorzystaj z naszego przepisu.

Więcej o: