Polacy uwielbiają wszystko, co z grzybami i jak tylko zaczyna się sezon na nasze ulubione, tłumnie ruszamy do lasów na bezkrwawe łowy. Robimy sosy, pierogi, marynujemy i suszymy. Robimy też przepyszne zupy, i dziś chętnie zdradzimy wam przepis na najlepszą grzybową. Tutaj nie ma żadnych udziwnień, jest jednak pewien dodatek, o którym my czasami zapominamy, a Włosi zawsze dodają do dań z grzybami. Mowa o świeżym tymianku. Wystarczą zaledwie 2-3 gałązki, by dodać zupie niesamowitego aromatu.
Zobacz wideo Zobacz, jaki pyszny gulasz zrobiła Mądra Babcia
Zupa grzybowa z leśnych grzybów - przepis, który urzeka
Składniki:
- ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów,
- 2 małe cebule,
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, niewielki por
- masło,
- odrobina sosu sojowego jasnego (świetnie podbija smak grzybów),
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 2-3 gałązki tymianku,
- śmietana do zabielenia,
Zupa grzybowa - sposób wykonania:
- Warzywa (oprócz cebuli) oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Ugotuj z nich wywar. Warzywa możesz także zalać bulionem lub lekkim rosołem, wówczas smak będzie bardziej intensywny.
- Grzyby leśne oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę i przygotuj patelnię. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby i na dużym ogniu podsmaż je, aż woda lekko odparuje. Następnie delikatnie osól i duś jeszcze przez 5 minut. Całą zawartość patelni włóż do garnka z włoszczyzną. Dodaj także tymianek.
- Zupę gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut. W tym czasie możesz wytopić boczek i dodać do garnka, ale nie jest to konieczne. Możesz także dodać ziemniaki w momencie, kiedy dodajesz grzyby.
- Kiedy grzyby są już miękkie, zapraw zupę śmietaną, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut i już pyszna zupka gotowa. Podawaj z makaronem lub ziemniakami.
Z jakich grzybów wyjdzie najlepsza zupa?
Oczywiście jakie grzyby wylądują w zupie, zależy od tego, jakie uda wam się zebrać. Jednak w mojej opinii niektóre grzyby nadają się lepiej na zupę, inne lepiej do suszenia, jeszcze inne do marynaty. Moim zdaniem do zup i sosów najlepiej wybierać te grzyby, które mają w sobie najwięcej aromatu. Są to oczywiście podgrzybki i borowiki, czasami białe koźlarze. To te gatunki są idealne do zupy grzybowej, oczywiście można je łączyć. Jak tylko pomyślę o zupie z podgrzybków, aż ślinka mi cieknie. Uwielbiam też zupę z gąsek - jest ona delikatniejsza, ale również pełna smaku.