Przepis na ogórki tarte do słoików. Będą kwaśne, jak lubisz, ale uważaj na sól

Ośmielę się powiedzieć, że wszyscy kochamy zupę ogórkową. Robimy ją często, a jak wiadomo, gwarancją smaku są pyszne, kwaśne, domowe ogórki kiszone. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową. Ten przepis jest tak prosty, że nie ma na co czekać.

Tarte ogórki na zupę to jeden z tych przepisów, które powinny się znaleźć na liście przetworów do zrobienia w każdym domu, w którym domownicy cenią sobie naturalne smaki. Przepis jest banalny, ale warto uważać na sól. Tutaj liczy się nie tylko ilość, lecz także jakość. Polecam wybierać sól kamienną, z której użyciem najlepiej wychodzą wszystkie kiszonki.  Ważne są też proporcje - na jeden kilogram ogórków, przypada jedna łyżka soli. Oto przepis na ogórki, dzięki któremu twoja ogórkowa będzie najlepsza na świecie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na burgera w tortilli. Sos jest najlepszy

Ogórki tarte do słoików na zupę - zapełnij nimi spiżarnię

Składniki:

  • 3 kg niewielkich, świeżych gruntowych ogórków,
  • 3 łyżki soli kamiennej,
  • kilka ząbków czosnku (3-4 w zależności od preferencji),
  • spory pęczek koperku.

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku ogórki namocz w niemal lodowatej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Następnie odkrój końcówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Starte ogórki przełóż do miski, dodaj posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i zasyp całość trzema pełnymi (ale nie czubatymi) łyżkami soli kamiennej.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, możesz także lekko wmasować sól w warzywa. Następnie odstaw całość na godzinę lub dwie.
  4. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Włóż do nich starte ogórki (nie odciskaj ich z płynu). Pamiętaj, żeby ogórków nie układać do samego końca - należy zostawić ok. 2-3 cm przestrzeni.
  5. Słoiki z ogórkami zakręć i pozostaw do kiszenia w temperaturze pokojowej. Proces powinien trwać ok. 5 dni. Po tym czasie możesz przenieść słoiczki do piwnicy, by tam ogórki się "dokisiły". Za 3 tygodnie można już próbować.
Więcej o: