Lepiej zrób od razu kilka słoików. Te obłędne przetwory z pomidorów znikają ze spiżarni w okamgnieniu

Masz dużo pomidorów koktajlowych i zastanawiasz się, co z nich zrobić, aby cieszyć się ich smakiem jeszcze dłużej? Mamy rozwiązanie. A nawet dwa. Jakie? Koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy na przetwory, a na pewno nie pożałujecie.

Jakie przetwory można przygotować z pomidorów? Passaty, koncentraty czy przeciery to najpopularniejsze, ale wcale nie jedyne pomysły. Z pomidorów koktajlowych można przygotować m.in. pyszne pikle. Tomasz Strzelczyk zaprezentował jakiś czas temu przepis na małosolne rarytasy. Jak je zrobić? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Pomidory koktajlowe - przetwory. Przepis na małosolne Tomasza Strzelczyka

Do przygotowania pomidorów małosolnych Strzelczyka nie potrzeba wielu składników. Proporcje są podane tylko orientacyjnie, nic zatem nie stoi na przeszkodzie, abyście dostosowali je do własnych potrzeb.

Składniki:

  • kilogram pomidorów koktajlowych,
  • pięć ząbków czosnku,
  • liść i mały kawałek korzenia chrzanu,
  • pół litra wody gazowanej,
  • dwa liście wiśni,
  • dwa liście winogron (lub porzeczki),
  • dwa liście laurowe,
  • parę baldachów kopru,
  • łyżka soli kamiennej niejodowanej i pieprzu ziarnistego.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, wysusz i ponakłuwaj wykałaczką.
  2. Obierz czosnek i rozgnieć dłoni, a obrany chrzan pokrój w plastry.
  3. Do każdego (czystego i wyparzonego) słoika wrzuć po równo czosnku, chrzanu, a także liści laurowych, wiśni, winogron lub porzeczki, kopru i pieprzu.
  4. Teraz w miarę po równo rozdziel między słoiki pomidory, tylko ostrożnie, aby się nie pogniotły.
  5. Jak zostały ci jakieś przyprawy, zwłaszcza liście, to umieść je pomiędzy warzywami.
  6. Zrób zalewę - wymieszaj wodę gazowaną z solą i zalej pomidory.
  7. Zakręć słoiki i odstaw na 24 godziny. W lodówce możesz przechowywać do trzech dni.

Pikle z pomidorów koktajlowych. Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu

Jak zrobić pomidorowe pikle? Bardzo łatwo i nie trzeba do tego wielu składników. Wystarczy tylko kilka kroków, by cieszyć się smaczną przekąską lub dodatkiem do obiadu w chłodniejszych miesiącach. 

Składniki:

  • kilogram pomidorów koktajlowych,
  • trzy ząbki czosnku na słoik,
  • trzy ziarna pieprzu na słoik,
  • po dwa liście laurowe na słoik,
  • dwa ziarenka ziela angielskiego na słoik,
  • łyżka soli kamiennej niejodowanej (do zalewy),
  • szklanka cukru (do zalewy),
  • szklanka octu (do zalewy),
  • litr wody (do zalewy).

Sposób przygotowania:

  1. Na dno czystych słoików połóż po równo czosnku i przypraw (wyłączając te na zalewę).
  2. Pomidory umyj, oderwij ogonki, po czym umieść w słoikach (tylko nie za ciasno).
  3. Wymieszaj wodę, sól, cukier i ocet, po czym zagotuj.
  4. Gorącą zalewę wlej do słoików i dobrze je zakręć. Zostaw do ostygnięcia.
  5. W kolejnym kroku włóż słoiki do dużego garnka z dnem wyłożonym ściereczką i zalej wodą do 3/4 wysokości.
  6. Gotuj przez 10 minut, po czym pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: