-
Haps
-
Jak przygotować
- Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu
Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu
Każdy się ze mną zgodzi, że teraz jest ostatni moment na zrobienie aromatycznych przetworów na zimę. Warzywa są soczyste i pełne smaku, a my mamy ochotę zamknąć je w słoikach. Jeśli nie masz pomysłu, co jeszcze możesz zrobić z ogórkami, to my mamy sposób. To przepis mojej mamy.
Od kiedy pamiętam moja mama robiła na zimę te właśnie ogórki. Do zalewy dodawała jedną przyprawę, która nie tylko nadawała ciekawy posmak, a także poprawiała kolor warzyw. Po dziś dzień z sentymentem wracam do tego smaku i odtwarzam recepturę, która za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Co więc jest tym dodatkiem, który robi taką różnicę w tym przetworze? Mowa o kurkumie, która jak wiemy, jest silnie barwiąca. To właśnie zalewa z jej dodatkiem nadaje ogórkom nowego aromatu i wyglądu.
Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry
Przepis na ogórki w kurkumie
Składniki
- 4 kg ogórków,
- 6 średnich cebul,
- 3 łyżki gorczycy,
- opakowanie kurkumy,
- 4 łyżki soli.
Składniki na zalewę
- 4 szklanki wody,
- 2,5 szklanki octu,
- 5 szklanek cukru.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się słoikami. Naczynia przemyj, wyparz i odstaw do przesuszenia. Upewnij się także, że masz do nich odpowiednie zakrętki.
- Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Aby pozbyć się wszystkich nieczystości, możesz użyć szczoteczki. Największe okazy możesz podzielić na mniejsze kawałki, jednak to nie jest konieczne.
- Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do większego garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier. Zamieszaj do rozpuszczenia i gotuj na niewielkim ogniu.
- Na dnie każdego słoika ułóż pokrojone plastry cebuli, gorczycę, a także wsyp kurkumę i sól. Przemyte ogórki ułóż ciasno w naczyniach, następnie zalej wszystko ciepłą zalewą.
- Słoiki szczelnie zamknij i umieść w garnku. Dno garnka powinno być wyścielone ścierkami.
- Całość zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez następne 10 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i ułóż je do góry dnem.
- Po wystudzeniu odstaw je w chłodne miejsce. Ogórki mogą być również spożywane od razu, gdy przestygną.