Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu

Każdy się ze mną zgodzi, że teraz jest ostatni moment na zrobienie aromatycznych przetworów na zimę. Warzywa są soczyste i pełne smaku, a my mamy ochotę zamknąć je w słoikach. Jeśli nie masz pomysłu, co jeszcze możesz zrobić z ogórkami, to my mamy sposób. To przepis mojej mamy.

Od kiedy pamiętam moja mama robiła na zimę te właśnie ogórki. Do zalewy dodawała jedną przyprawę, która nie tylko nadawała ciekawy posmak, a także poprawiała kolor warzyw. Po dziś dzień z sentymentem wracam do tego smaku i odtwarzam recepturę, która za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Co więc jest tym dodatkiem, który robi taką różnicę w tym przetworze? Mowa o kurkumie, która jak wiemy, jest silnie barwiąca. To właśnie zalewa z jej dodatkiem nadaje ogórkom nowego aromatu i wyglądu.

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Przepis na ogórki w kurkumie

Składniki

  • 4 kg ogórków,
  • 6 średnich cebul,
  • 3 łyżki gorczycy,
  • opakowanie kurkumy,
  • 4 łyżki soli.

Składniki na zalewę

  • 4 szklanki wody,
  • 2,5 szklanki octu,
  • 5 szklanek cukru.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się słoikami. Naczynia przemyj, wyparz i odstaw do przesuszenia. Upewnij się także, że masz do nich odpowiednie zakrętki.
  2. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Aby pozbyć się wszystkich nieczystości, możesz użyć szczoteczki. Największe okazy możesz podzielić na mniejsze kawałki, jednak to nie jest konieczne.
  3. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do większego garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier. Zamieszaj do rozpuszczenia i gotuj na niewielkim ogniu.
  4. Na dnie każdego słoika ułóż pokrojone plastry cebuli, gorczycę, a także wsyp kurkumę i sól. Przemyte ogórki ułóż ciasno w naczyniach, następnie zalej wszystko ciepłą zalewą.
  5. Słoiki szczelnie zamknij i umieść w garnku. Dno garnka powinno być wyścielone ścierkami.
  6. Całość zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez następne 10 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i ułóż je do góry dnem.
  7. Po wystudzeniu odstaw je w chłodne miejsce. Ogórki mogą być również spożywane od razu, gdy przestygną.
Więcej o: