-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobię ją dziś i będą jeść do piątku. Ten obiad zrobisz w kilka chwil i smakuje jak włoska pizza
Zrobię ją dziś i będą jeść do piątku. Ten obiad zrobisz w kilka chwil i smakuje jak włoska pizza
Jesteś osobą, która lubi jeść, ale nie za bardzo lubi stać w kuchni? To świetnie się składa, bo poniższy przepis zrobisz raz, a będzie twoim obiadem przez kilka dni. Jego smak może przypominać włoską pizzę, ale to nie to. Gdy jej spróbujesz, opadnie ci szczęka.
Szukasz pomysłu na pyszny obiad, który nie tylko cię zadowoli, ale też sprawi, że gotowanie stanie się łatwiejsze? Mam coś dla ciebie! Wyobraź sobie danie, które łączy w sobie wszystkie ulubione smaki, a do tego jest szybkie i wygodne w przygotowaniu. Nie wymaga formowania ciasta ani pilnowania temperatury piekarnika. To idealna propozycja, kiedy marzysz o czymś smacznym, a jednocześnie prostszym w przygotowaniu niż tradycyjna pizza.
Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
Ta zapiekanka a’la pizza to prawdziwy hit, który dorównuje klasycznej pizzy smakiem, a jest znacznie prostsza do zrobienia. Możesz ją przygotować na weekendowy obiad, ale równie dobrze sprawdzi się w tygodniu, kiedy chcesz przygotować coś na kilka dni. Zapiekanka łączy w sobie wszystkie ulubione składniki, które znajdziesz na pizzy – od sosu pomidorowego, przez aromatyczny ser, po ulubione dodatki.
Przepis na zapiekankę a’la pizza
Składniki
- 500 g ulubionej szynki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 200 g pieczarek,
- czerwona papryka,
- 100 g sera mozzarella (startego),
- 100 g sera żółtego (startego),
- 200 g makaronu (np. penne lub fusilli),
- łyżka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie podsmażaj przez kilka chwil.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie pokrój pieczarki i paprykę na plasterki, a następnie dodaj je do sosu, gotując całość jeszcze przez około 5 minut.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż ugotowany makaron, nałóż na niego warstwę sosu mięsnego, a następnie posyp startym serem. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złotego koloru. Podawaj na ciepło.