• Link został skopiowany

Zrobię ją dziś i będą jeść do piątku. Ten obiad zrobisz w kilka chwil i smakuje jak włoska pizza

Jesteś osobą, która lubi jeść, ale nie za bardzo lubi stać w kuchni? To świetnie się składa, bo poniższy przepis zrobisz raz, a będzie twoim obiadem przez kilka dni. Jego smak może przypominać włoską pizzę, ale to nie to. Gdy jej spróbujesz, opadnie ci szczęka.
Zapiekanka makaronowa
Fot. Angelika Heine / iStock

Szukasz pomysłu na pyszny obiad, który nie tylko cię zadowoli, ale też sprawi, że gotowanie stanie się łatwiejsze? Mam coś dla ciebie! Wyobraź sobie danie, które łączy w sobie wszystkie ulubione smaki, a do tego jest szybkie i wygodne w przygotowaniu. Nie wymaga formowania ciasta ani pilnowania temperatury piekarnika. To idealna propozycja, kiedy marzysz o czymś smacznym, a jednocześnie prostszym w przygotowaniu niż tradycyjna pizza.

Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików

Ta zapiekanka a’la pizza to prawdziwy hit, który dorównuje klasycznej pizzy smakiem, a jest znacznie prostsza do zrobienia. Możesz ją przygotować na weekendowy obiad, ale równie dobrze sprawdzi się w tygodniu, kiedy chcesz przygotować coś na kilka dni. Zapiekanka łączy w sobie wszystkie ulubione składniki, które znajdziesz na pizzy – od sosu pomidorowego, przez aromatyczny ser, po ulubione dodatki.

Przepis na zapiekankę a’la pizza

Składniki

  • 500 g ulubionej szynki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 200 g pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • 100 g sera mozzarella (startego),
  • 100 g sera żółtego (startego),
  • 200 g makaronu (np. penne lub fusilli),
  • łyżka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie podsmażaj przez kilka chwil.
  3. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie pokrój pieczarki i paprykę na plasterki, a następnie dodaj je do sosu, gotując całość jeszcze przez około 5 minut.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż ugotowany makaron, nałóż na niego warstwę sosu mięsnego, a następnie posyp startym serem. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złotego koloru. Podawaj na ciepło.
Więcej o: