Przyrządzenie idealnie kremowej zupy jest banalnie proste. Każdy jest w stanie bez problemu przygotować samodzielnie obiad, który będzie zarazem pyszny i pożywny. Kwestia tego, jak zrobić dobrą zupę czosnkową, zajmuje moje myśli nie od dziś. Z pomocą receptury babuni udało mi się odtworzyć klasyczny smak dania z dzieciństwa.
Do przygotowania zupy czosnkowej nie trzeba ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności. Wystarczy, że będziesz podążać za poniższymi wskazówkami, a już wkrótce czeka cię niebiańska uczta. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak dania, koniecznie dodaj do niego odpowiednie przyprawy. Najlepiej sprawdzi się tu tymianek i rozmaryn, ale śmiało wzbogać zupę o ulubione zioła. Miłośnikom pikantnych aromatów polecamy wsypać szczyptę sproszkowanej papryczki chili. Efekt dosłownie zwala z nóg.
Składniki:
Główki czosnku polej kilkoma łyżkami oliwy, zawiń w folię aluminiową, a następnie umieść na blaszce do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i zapiekaj całość przez ok. 20 minut. Po tym czasie odwiń warzywa i odstaw do ostudzenia.
Kiedy czosnek nabierze temperatury pokojowej, wyłuskaj z niego wszystkie ząbki. Opłukane ziemniaki oraz cebulę obierz z łupiny, po czym pokrój w drobną kostkę. Kawałki cebuli podsmaż w garnku z rozgrzaną oliwą. Dodaj czosnek, ziemniaki i zalej całość bulionem.
Gotuj wszystko przez ok. 20-25 minut, do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W ostatnim etapie zblenduj zupę na krem. Podawaj na gorącą z dodatkiem chrupiących grzanek, np. z bułki pszennej lub chleba tostowego. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.