Babcia ze Śląska zdradziła mi przepis na idealnie kremową zupę czosnkową. Jem ją na okrągło

Zupa czosnkowa pojawia się na moim stole o każdej porze roku, a nie tylko zimą. Aromatyczny i pożywny posiłek bierze górę nad klasycznym rosołem czy jarzynową. Przepis na nie zdradziła mi kiedyś babcia ze Śląska. Ta kobieta miała kulinaria w małym paluszku, przysięgam. Jak zatem zrobić dobrą zupę czosnkową?

Przyrządzenie idealnie kremowej zupy jest banalnie proste. Każdy jest w stanie bez problemu przygotować samodzielnie obiad, który będzie zarazem pyszny i pożywny. Kwestia tego, jak zrobić dobrą zupę czosnkową, zajmuje moje myśli nie od dziś. Z pomocą receptury babuni udało mi się odtworzyć klasyczny smak dania z dzieciństwa. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować! Wybierz serwis

Jak zrobić dobrą zupę czosnkową? Kluczowa jest jedna zasada

Do przygotowania zupy czosnkowej nie trzeba ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności. Wystarczy, że będziesz podążać za poniższymi wskazówkami, a już wkrótce czeka cię niebiańska uczta. Aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak dania, koniecznie dodaj do niego odpowiednie przyprawy. Najlepiej sprawdzi się tu tymianek i rozmaryn, ale śmiało wzbogać zupę o ulubione zioła. Miłośnikom pikantnych aromatów polecamy wsypać szczyptę sproszkowanej papryczki chili. Efekt dosłownie zwala z nóg.

Składniki:

  • 3 główki czosnku,
  • 1,2 l bulionu warzywnego,
  • cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • kilka łyżek oliwy,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • grzanki z chleba.
Pieczony czosnek to element konieczny do idealnej zupy-krem
Pieczony czosnek to element konieczny do idealnej zupy-krem fot. remcoosculiflowers / pixabay.com

Kremowa zupa czosnkowa z grzankami. Sposób przygotowania

Główki czosnku polej kilkoma łyżkami oliwy, zawiń w folię aluminiową, a następnie umieść na blaszce do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i zapiekaj całość przez ok. 20 minut. Po tym czasie odwiń warzywa i odstaw do ostudzenia.

Kiedy czosnek nabierze temperatury pokojowej, wyłuskaj z niego wszystkie ząbki. Opłukane ziemniaki oraz cebulę obierz z łupiny, po czym pokrój w drobną kostkę. Kawałki cebuli podsmaż w garnku z rozgrzaną oliwą. Dodaj czosnek, ziemniaki i zalej całość bulionem.

Gotuj wszystko przez ok. 20-25 minut, do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W ostatnim etapie zblenduj zupę na krem. Podawaj na gorącą z dodatkiem chrupiących grzanek, np. z bułki pszennej lub chleba tostowego. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: