Zupa meksykańska z tego przepisu jest obłędna. Wszystko przez konkretne mięso

Zupa meksykańska może stać się twoim popisowym daniem i z łatwością wyprze nawet rosół albo pomidorową. Przepis jest łatwy, nie zmęczysz się, ale żeby wszystko wyszło pyszne, zadbaj o mięso. Drób to chyba najgorszy wybór.

Zupa meksykańska to idealny pomysł na treściwy, esencjonalny i bardzo aromatyczny obiad. Przepis na zupę meksykańską jest bardzo prosty i nikomu nie sprawi problemu, jednak musisz zadbać o najlepszą bazę, a bazą w tej zupie jest mięso. Polecam wołowinę, najlepiej lekko tłustą, by oddała do wywaru maksimum smaku. Po takiej zupie można góry przenosić. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Zobacz nasze wideo

Zupa meksykańska, czyli obiad na medal - przepis

Składniki:

  • 1,5 l gorącego bulionu (może być także rosół),
  • 500 g mielonej wołowiny, najlepiej lekko przerośniętej,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • 1 duża papryka,
  • pół papryczki chili,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kminek,
  • kolendra do dekoracji.

Zupa meksykańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj.
  2. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w pasku lub kostkę paprykę i ostrą papryczkę (wcześniej warto usunąć nasiona) i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory i papryka znacznie zmiękną.
  4. Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą i na wierzch talerza połóż łyżkę startego sera.

Taka zupa nie tylko smakuje bosko, lecz także świetnie syci i dodaje energii. Najważniejsze jest to, żeby nie bać się nowych smaków i nie ograniczać się do tego, co znajome i bezpieczne. Nie mamy nic do klasyków polskiej kuchni, przeciwnie - uwielbiamy je. Ale kiedy na spotkaniu rodzinnym zaserwujesz zupę meksykańską, każdy będzie pod wielkim wrażeniem.

Więcej o: