Pasztet i awanturka się nie umywają. Paprykarz z tego przepisu jest lepszy niż z puszki

Jak zrobić paprykarz w domu, ale taki, który będzie milion razy lepszy od tego z puszki? Nic prostszego. Przepis na przepis na paprykarz można wykonać niemal z zamkniętymi oczami, ale trzeba mieć je otwarte na zakupach. Nie każda ryba się nada, podpowiemy, którą wybrać.

Kto nie wspomina wczasów pod gruszą lub kolonii, kiedy brało się bułkę wrocławską i puszkę z paprykarzem i biegło się do lasu lub nad jezioro? Tych lat nie odda nikt, ale smak łatwo można powtórzyć. Dziś mamy dla ciebie przepis na paprykarz, który będzie nawet lepszy niż ten, który pamiętasz z dzieciństwa. Wszystko przez dobrą rybę. Do paprykarzu warto wybierać rybę o zwartym, ale nie tłustym mięsie. Najlepiej sprawdzi się morszczuk, karmazyn lub miruna. Oczywiście mowa o rybie wędzonej - smażona nie ma aż tyle aromatu. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na fantastyczną przekąskę z makaronem

Przepis na paprykarz lepszy niż z puszki. Lepszego nie kupisz w sklepie

Składniki:

  • 2 większe tuszki morszczuka wędzonego, miruny lub karmazyna, sprawdzi się też pstrąg,
  • 200 g ryżu, dobry będzie ryż paraboliczny,
  • 3 białe cebule,
  • 1 większa marchewka,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia.

Domowy paprykarz - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Następnie odcedź go i przełóż do miski. Pamiętaj, żeby nie gotować ryżu w torebce - to niezdrowe i z pewnością wyjdzie niesmaczny.
  2. Dokładnie oddziel mięso ryby od ości i rozdrobnij. Ja używam do tego widelca, ale mięso wspomnianych ryb jest bardzo delikatne i rozpadnie się nawet pod naciskiem dłoni.
  3. Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulę. Powinna być niemal przezroczysta, ale nie brązowa.
  4. Kiedy się podsmaży, dodaj marchewkę startą na tarce. Lekko osól i wlej odrobinę wody, by marchewka udusiła się do miękkości.
  5. Do podduszonych warzyw dodaj mięso z ryby, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy (4-5 łyżek) i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i już możesz delektować się domowym smarowidłem.
Więcej o: